Wykonanie
SPÓD150g
mąki25g
cukru pudru100g
masła1
żółtka1 łyżeczka
cukru wanilinowegoBUDYŃ CZEKOLADOWY:2 szklanki
mleka2
żółtka4 łyżki
cukru3 łyżki
kakao2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
masłaPOLEWA:kilka kostek
białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli
wodnejMąkę przesiewam z
cukrem pudrem i łączę z miękkim
masłem. Do masy d odaje
żółtko i zagniatam ciasto. Ostawiam je na 10 minut do zamrażarki. Następnie wykładam
ciastem spód formy na tatrę, nakłuwam widelcem i piekę około 15minut w 180 stopniachDo małego garnka wlewam jedną
mleka. Dodaje
masło i stawiam na małym ogniu, by się zagrzało. Następnie do miski wrzucam
żółtko, wlewam drugą szklankę, dodaję
cukier,
kakao,
mąkę ziemniaczaną i mieszam wszystko łyżką. Do gorącego
mleka z
masłem dodaję zawartość miski, wlewam powoli, cały czas mieszając. Trzymam na niewielkim, aż
budyń zgęstnieje, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje, to chwilkę jeszcze trzymam na gazie, po czym
gaszę ogień i dokładnie mieszam, aż nie będzie grudek.Gdy upieczona
tarta wystygnie układam na niej równo
budyń.
Truskawki kroję na kawałki, układam na gorącym budyniu.
Białą czekoladę roztapiam w kąpieli
wodnej i robię na tarcie takie esy-floresy:)