ßßß Cookit - przepis na cytrynowe gałganki

cytrynowe gałganki

nazwa

Wykonanie

Przed nami noc sylwestrowa i karnawał a więc mnóstwo okazji do zorganizowania choćby małego przyjęcia. Na takie okazję polecam mój najnowszy pomysł na deser. Cytrynowe gałganki to ciasto ptysiowe nadziane dwoma kremami- budyniem jak do karpatki i cytrynowym curdem a to wszystko wykończone domową kakaową polewą. Takie ciasteczka są niewielkie, w sam raz na dwa kęsy więc na przyjęcia nadają się doskonale. W smaku są bardzo orzeźwiające i lekkie. Jeśli lubicie lemon curd to koniecznie musicie spróbować! Jeśli jeszcze go nie próbowaliście to tym bardziej musicie!
Składniki na około 25 sztuk: na ciasto:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
1/2 kostki masła
4 jajka na krem budyniowy:
500 ml mleka
25 g mąki ziemniaczanej
25 g mąki pszennej
25 g mąki kukurydzianej
2 żółtka
3 łyżki cukru
100 g masła na krem cytrynowy (lemon curd):
2 jajka
2 żółtka
łyżka masła
150 g cukru
sok i skórka otarta z 2 dużych cytryn na polewę:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki wrzątku
żółte wiórki kokosowe
Ciasto: Masło i wodę zagotować. Wsypać mąkę i miksować na małym ogniu przez kilka minut aż masa będzie żółta i jednolita. Wystudzić. Następnie wbić jajka i zmiksować na gładko. Przełożyć ciasto do szprycy i wyciskać na papier do pieczenia niewielkie kulki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C i suszyć jeszcze około kwadransa. Wystudzić na kratce.
Krem budyniowy: Mąki, żółtka i cukier wymieszać z połową mleka, zagotować na pozostałym mleku aż zgęstnieje i wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem.
Krem cytrynowy: Jajka, żółtka i cukier wymieszać w rondelku o grubym dnie i ustawić na małym ogniu, dodać sok i skórkę z cytryny oraz masło. Gotować powoli cały czas mieszając aż zgęstnieje jak budyń. Wystudzić.
Do szprycy z końcówką do nadziewania nałożyć krem budyniowy i nadziać ptysie do połowy. Następnie do pełna nadziać kremem cytrynowym. Ułożyć ciastka na kratce.
Masło, kakao i cukier puder podgrzać aż masło się stopi. Dolać wrzątek i mieszać aż polewa zgęstnieje. Polać ciastka i posypać żółtym kokosem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/12/cytrynowe-gaganki.html