ßßß Cookit - przepis na Tarta cytrynowa na kokosowym kruchym cieście

Tarta cytrynowa na kokosowym kruchym cieście

nazwa

Wykonanie

Obłędnie pyszna cytrynowa tarta na cudownie delikatnym kruchuteńkim spodzie z kokosowym smakiem. Przepis znaleziony w książce "Ciasta i desery" Polecam Wam baaardzo :)
Składniki na ciasto:
200g mąki pszennej
3 łyżki wiórków kokosowych
100g masła
3 łyżki lodowatej wody
Wszystkie składniki bardzo dobrze posiekać razem i wyrobić. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na min. 30 minut.
Naczynie do tarty (24cm) natłuścić i wysypać kaszą manną. Ciastem wylepić dokładnie jej spod i boki. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoto ok. 25 min w temp. 225 stopni.
Składniki na masę:
1 szkl. wody
4 łyżki cukru
4 łyzki mąki kukurydzianej
sok wyciśnięty z 2 cytryn
3 żółtka (jajka umyć i wyparzyć)
2 łyżki masła
W rondelku wymieszać wodę, mąkę kukurydzianą, cukrem i sokiem z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu przez ok. 3 min. cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać żółtka. Wymieszać energicznie na gładko, dodać masło i wymieszać raz jeszcze. Jeszcze raz delikatnie podgrzać.
Gotowy krem lekko wystudzony wyłożyć na upieczony spód. Wyrównać i pozostawić do ostudzenia.
Podawać z bitą śmietaną.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/10/tarta-cytrynowa-na-kokosowym-kruchym.html