Wykonanie
Obłędnie pyszna cytrynowa
tarta na cudownie delikatnym kruchuteńkim spodzie z
kokosowym smakiem. Przepis znaleziony w książce "Ciasta i desery" Polecam Wam baaardzo :)Składniki na ciasto:200g
mąki pszennej3 łyżki
wiórków kokosowych100g
masła3 łyżki lodowatej
wodyWszystkie składniki bardzo dobrze posiekać razem i wyrobić. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na min. 30 minut.Naczynie do tarty (24cm) natłuścić i wysypać
kaszą manną.
Ciastem wylepić dokładnie jej
spod i boki. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoto ok. 25 min w temp. 225 stopni.Składniki na masę:1 szkl.
wody4 łyżki
cukru4 łyzki
mąki kukurydzianejsok wyciśnięty z 2
cytryn3
żółtka (
jajka umyć i wyparzyć)2 łyżki
masłaW rondelku wymieszać
wodę,
mąkę kukurydzianą,
cukrem i
sokiem z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu przez ok. 3 min. cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać
żółtka. Wymieszać energicznie na gładko, dodać
masło i wymieszać raz jeszcze. Jeszcze raz delikatnie podgrzać.Gotowy krem lekko wystudzony wyłożyć na upieczony spód. Wyrównać i pozostawić do ostudzenia.Podawać z
bitą śmietaną.Smacznego :)