ßßß Cookit - przepis na Sushi maki

Sushi maki

nazwa

Wykonanie

< Tosty z brzoskwiniami i jogurtem
Sałatka z oscypkiem >
Jest jedną z najpopularniejszych dań świata i eksportową potrawą Japonii. Nic więc dziwnego ze kilka małych kawałeczków w restauracji kosztuje sporo pieniędzy. Na szczęście podstawowy wariant sushi-maki lub sushi-nigiri można zrobić samemu w prosty sposób w domu( prosty ale trochę pracochłonny) Dziś sushi jest tak popularne że z łatwością można dostać wszystkie potrzebne dodatki do jego samodzielnego wykonania. W lepszych delikatesach bez problemu znajdziemy specjalny ryż do sushi, ocet do ryżu, wodorosty nori,sos sojowy, chrzan wasabi, czy imbir w zalewie w dwóch kolorach do wyboru. Z łatwością zrobimy tez zakupy do sushi droga internetową np: www.sushisklep.pl ( trzeba doliczyć tylko czas oczekiwania na dostawę)
Dodatki do sushi mogą być różnorodne :serki do smarowania,warzywa świeże i marynowane,ryby świeże i wędzone lub parowane. Tutaj inwencja twórcza należy już do nas.
foto: Małgorzata Drohomirecka
Skladniki na sushi –maki :
(z 1 kg sushi- na większe grono gości)
Marynowana żółta rzepa
Paluszki rybne surimi
Papryka świeża
Ogórek świeży
Serek tofu wędzony
Sałata karbowana zielona
Omlet jajeczny( należy usmażyć)
Ryba dowolna wędzona lub bardzo świeża
(ja parowałam łososia w przyprawach)
Serki kremowe np. turek, philadelphia
Ryz do sushi + ocet do sushi
Wodorosty Nori 2 op. (ok 20szt)
Sos sojowy
Chrzan wasabi
imbir marynowany np. różowy
mata do zawijania sushi- opcjonalnie dla ułatwienia
zawijania wodorostów nori
Wykonanie:
Ugotuj wcześniej ryż do sushi wg. przepisu na opakowaniu, wymieszaj ciepły ryż z octem ryżowym (należy dodać do octu cukier i sol). Dodatki do sushi pokrój w cieniutkie paski.
Ułóż na macie do zawijania arkusz wodorostów nori, stroną błyszcząca do maty. Nałóż ryż(cienką warstwę) zostawiając brzegi nori puste. Posmaruj ryż serkiem naturalnym ( sushi – maki nie będą suche)
Na ryż z serkiem ułóż dodatki – rożne wg.własnego gustu
Pomagając sobie matą ostrożnie zwiń nori wraz z nadzieniem w rulon, powinien być dość ciasny,wtedy łatwiej go kroić .
Odstaw rulon do lodówki na ok. godzinę. Po wyjęciu z lodówki ostrym nożem pokrój go na porcje.
Możesz też zrobić z ryżu małe wałeczki i obłożyć je plasterkami świeżej ryby posmarowanymi wasabi, tzw. Sushi-nigiri .
Sushi jedz maczając w sosie sojowym. Nakładaj na sushi odrobinę chrzanu wasabi, oraz marynowany imbir. Całość świetnie pasuje do zielonej herbaty lub białego wina.
sushi wykonane razem z koleżankami podczas spotkania weekendowego
fot: zdjęcie wina i herbaty zapożyczone z internetu
Smacznego!
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Tosty z brzoskwiniami i jogurtem
Sałatka z oscypkiem >
Źródło:http://panikucharka.pl/dania-obiadowe/sushi-maki