Wykonanie
< Tosty z
brzoskwiniami i
jogurtemSałatka z
oscypkiem >Jest jedną z najpopularniejszych dań świata i eksportową potrawą Japonii. Nic więc
dziwnego ze kilka małych kawałeczków w restauracji kosztuje sporo pieniędzy. Na szczęście podstawowy wariant sushi-
maki lub sushi-nigiri można zrobić samemu w prosty sposób w domu( prosty ale trochę pracochłonny) Dziś sushi jest tak popularne że z łatwością można dostać wszystkie potrzebne dodatki do jego samodzielnego wykonania. W lepszych delikatesach bez problemu znajdziemy specjalny
ryż do sushi,
ocet do
ryżu, wodorosty
nori,
sos sojowy,
chrzan wasabi, czy
imbir w zalewie w dwóch kolorach do wyboru. Z łatwością zrobimy tez zakupy do sushi
droga internetową np: www.sushisklep.pl ( trzeba doliczyć tylko czas oczekiwania na dostawę)Dodatki do sushi mogą być różnorodne :
serki do smarowania,warzywa świeże i marynowane,
ryby świeże i wędzone lub parowane. Tutaj inwencja twórcza należy już do nas.foto: Małgorzata Drohomirecka
Skladniki na sushi –maki :(z 1 kg sushi- na większe
grono gości)Marynowana żółta
rzepaPaluszki
rybne surimi
Papryka świeża
Ogórek świeży
Serek tofu wędzony
Sałata karbowana zielonaOmlet jajeczny( należy usmażyć)
Ryba dowolna wędzona lub bardzo świeża(ja parowałam
łososia w przyprawach)
Serki kremowe np. turek, philadelphiaRyz do sushi +
ocet do sushiWodorosty
Nori 2 op. (ok 20szt)
Sos sojowyChrzan wasabi
imbir marynowany np. różowymata do zawijania sushi- opcjonalnie dla ułatwieniazawijania wodorostów
noriWykonanie:Ugotuj wcześniej
ryż do sushi wg. przepisu na opakowaniu, wymieszaj ciepły
ryż z
octem ryżowym (należy dodać do
octu cukier i sol). Dodatki do sushi pokrój w cieniutkie paski.Ułóż na macie do zawijania arkusz wodorostów
nori, stroną błyszcząca do maty. Nałóż
ryż(cienką warstwę) zostawiając brzegi
nori puste. Posmaruj
ryż serkiem naturalnym ( sushi –
maki nie będą suche)Na
ryż z
serkiem ułóż dodatki – rożne wg.własnego gustuPomagając sobie matą ostrożnie
zwiń nori wraz z nadzieniem w rulon, powinien być dość ciasny,wtedy łatwiej go kroić .Odstaw rulon do lodówki na ok. godzinę. Po wyjęciu z lodówki
ostrym nożem pokrój go na porcje.Możesz też zrobić z
ryżu małe wałeczki i obłożyć je plasterkami świeżej
ryby posmarowanymi wasabi, tzw. Sushi-nigiri .Sushi jedz maczając w
sosie sojowym. Nakładaj na sushi odrobinę
chrzanu wasabi, oraz marynowany
imbir. Całość świetnie pasuje do zielonej
herbaty lub
białego wina.sushi wykonane razem z koleżankami podczas spotkania weekendowego
fot: zdjęcie
wina i
herbaty zapożyczone z internetuSmacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Tosty z
brzoskwiniami i
jogurtemSałatka z
oscypkiem >