Wykonanie
Sushi to moja pasja - może nie jestem w tym dobra, ale najważniejsze jest to by zjeść z radością to co się przygotowało. Do robienia sushi w domu zachęcił mnie fakt, że ceny w dobrych knajpach sięgają zenitu i raczej nie stać mnie by pojawiać się w nich wtedy gdy mam na to ochotę. A do tego to świetna zabawa dla całej rodziny!Zapraszam :)
SKŁADNIKI (na taką ilość kawałków jak na ostatnim zdjęciu):- 250g przygotowanego
ryżu do sushi (już z
octem)- ok. 4 płaty
nori-
łosoś wędzony- pasta z
łososia-
ogórek-
papryka czerwona i żółta-
sałata-
dymka cebulki-
serek Philadelphia-
majonez- pasta wasabi-
sezam-
imbir marynowany-
sos sojowy- mata do sushiOczywiście składniki możecie wybrać jakie tylko chcecie np.: świeża
rybka, surimi,
awokado,
kawior, tykwa,
rzepa, co tylko dusza zapragnie.PRZYGOTOWANIE:I tu zaczyna się zabawa.
Ryż przygotować wg przepisu na opakowaniu, a następnie połączyć go z marynatą. Ja odsyłam do przejrzystego filmu tutaj, przyznam, że sama uczyłam się robić sushi z tych filmów:) W międzyczasie gdy
ryż jeszcze się gotuje przygotowujemy sobie wszystkie składniki oraz miskę z zimną
wodą, która ułatwi nam w rozprowadzaniu kleistego
ryżu.
Teraz gdy wszystko mamy gotowe wykładamy matę, a na nią
nori. Rozprowadzamy
ryż jak na zdjęciu zostawiając górną krawędź pustą. Teraz na dole
ryżu robimy lekką warstwę wasabi na niej
sezamu a reszta jak mamy ochotę np.:
serek,
łosoś,
ogórek,
sałata i
dymka, następny: pasta łososiowa,
papryka i
dymka - wszystko rozkładamy jedno po drugim by łatwiej było płat zawinąć.Gdy płat jest gotowy zabieramy się do zawijania. Zaczynamy od dołu zawijając z pomocą maty bambusowej ku górze. Przecinać na kawałki bardzo
ostrym nożem i układać na dużej paterze. Podawać z wasabi,
imbirem i
sosem sojowym. SMACZNEGO!Ps. Jeśli nie wyjdzie Wam pierwszy raz zbyt wystawne nie przejmujcie się, wraz z praktyką sushi wychodzą coraz piękniejsze.
A tutaj dla zainteresowanych ciekawa lektura o sushi :)