ßßß Cookit - przepis na Domowe sushi

Domowe sushi

nazwa

Wykonanie

Sushi to moja pasja - może nie jestem w tym dobra, ale najważniejsze jest to by zjeść z radością to co się przygotowało. Do robienia sushi w domu zachęcił mnie fakt, że ceny w dobrych knajpach sięgają zenitu i raczej nie stać mnie by pojawiać się w nich wtedy gdy mam na to ochotę. A do tego to świetna zabawa dla całej rodziny!
Zapraszam :)
SKŁADNIKI (na taką ilość kawałków jak na ostatnim zdjęciu):
- 250g przygotowanego ryżu do sushi (już z octem)
- ok. 4 płaty nori
- łosoś wędzony
- pasta z łososia
- ogórek
- papryka czerwona i żółta
- sałata
- dymka cebulki
- serek Philadelphia
- majonez
- pasta wasabi
- sezam
- imbir marynowany
- sos sojowy
- mata do sushi
Oczywiście składniki możecie wybrać jakie tylko chcecie np.: świeża rybka, surimi, awokado, kawior, tykwa, rzepa, co tylko dusza zapragnie.
PRZYGOTOWANIE:
I tu zaczyna się zabawa. Ryż przygotować wg przepisu na opakowaniu, a następnie połączyć go z marynatą. Ja odsyłam do przejrzystego filmu tutaj, przyznam, że sama uczyłam się robić sushi z tych filmów:) W międzyczasie gdy ryż jeszcze się gotuje przygotowujemy sobie wszystkie składniki oraz miskę z zimną wodą, która ułatwi nam w rozprowadzaniu kleistego ryżu.
Teraz gdy wszystko mamy gotowe wykładamy matę, a na nią nori. Rozprowadzamy ryż jak na zdjęciu zostawiając górną krawędź pustą. Teraz na dole ryżu robimy lekką warstwę wasabi na niej sezamu a reszta jak mamy ochotę np.: serek, łosoś, ogórek, sałata i dymka, następny: pasta łososiowa, papryka i dymka - wszystko rozkładamy jedno po drugim by łatwiej było płat zawinąć.
Gdy płat jest gotowy zabieramy się do zawijania. Zaczynamy od dołu zawijając z pomocą maty bambusowej ku górze. Przecinać na kawałki bardzo ostrym nożem i układać na dużej paterze. Podawać z wasabi, imbirem i sosem sojowym. SMACZNEGO!
Ps. Jeśli nie wyjdzie Wam pierwszy raz zbyt wystawne nie przejmujcie się, wraz z praktyką sushi wychodzą coraz piękniejsze.
A tutaj dla zainteresowanych ciekawa lektura o sushi :)
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2012/07/domowe-sushi.html