ßßß
Lody waniliowe:2 szklanki śmietanki kremówki 36%1 szklanka mleka pełnotłustego3 żółtka7 łyżek cukru (około 14 dag)1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (możecie też użyć laski, wtedy gotujecie ją w mleku, a ziarenka wydłubujecie i dodajecie bezpośrednio)1-2 łyżki wódki (opcjonalnie, ale bardzo polecam jej dodanie)Śmietankę dobrze schładzamy. Mleko w rondelku gotujemy (możemy dodać laskę wanilii). W międzyczasie żółtka z 3 łyżkami cukru ubijamy na kogiel mogiel przez kilka minut. Do gorącego mleka dodajemy około 2 łyżek cukru i dodajemy powoli do żółtek, całą masę miksujemy tak przez 2-3 minuty, a następnie schładzamy do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru, dodajemy część jajeczno-mleczną oraz ekstrakt i wódkę. Bardzo polecam eksperymenty z alkoholami, dodają one lodom kremowej konsystencji o czym przekonałam się robiąc lody rumowe. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, ze w tym wypadku lody zamarzają dłużej. Ja moje w zamrażarce trzymałam około 12 godzin.
15 dag czarnej porzeczki4 łyżki cukruwoda (łyżka lub dwie)Wodę z cukrem zagotowujemy robiąc syrop. Umytą i obraną porzeczkę wrzucamy do rondelka gdy ten zacznie bulgotać. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez 15-20 minut, aby jak najwięcej wody odparowało. Mus przecieramy przez sito i studzimy. Mus mieszamy delikatnie z lodami i chłodzimy.
