ßßß Cookit - przepis na Beza z rosą:

Beza z rosą:

nazwa

Wykonanie

U mnie w domu zwykło się przygotowywać piankę z rosą zazwyczaj na kruchym cieście pokrytym musem z jabłek, czyli niejako na jabłeczniku z rosą. Jednak ostatnio ostało mi się wiaderko sera białego, które czekało na wykorzystanie. Na zużycie czekała też spora porcja jajek, ten przepis okazał się więc strzałem w dziesiątkę. Ciasto idealnie sprawdziło się w czasie wyborczej niedzieli ;) Jak u Was - spełniliście obywatelski obowiązek czy woleliście się zaszyć z dobrą książką, filiżanką kawy i słodkim ciachem w domu? Przepis krążący powszechnie w sieci znalazłam na ciasta.net i nieco zmodyfikowałam. Teraz czekam na pierwsze truskawki, roślinki już kwitną!
Ciasto:
2 szklanki mąki + do podsypania
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1 jajko
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki śmietany
1/2 kostki miękkiej margaryny
Składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy z nich elastyczne ciasto. Owijamy je folią i wkładamy na 30-40 minut do lodówki. w międzyczasie nagrzewamy piekarnik a dużą foremkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Dno i boki wyklejamy ciastem.
Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego w kostkach lub w wiaderku
2/3 - 3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mleka
laska wanilii (opcjonalnie)
budyń śmietankowy bez cukru (35 g) + łyżka mąki ziemniaczanej (przy serze z wiaderka)
2 jajka
4 żółtka
Mleko zagotowujemy wraz z laską wanilii (wydłubujemy z niej nasionka, dodajemy do mleka, a następnie wrzucamy całą laskę) i studzimy, wyjmujemy laskę i wyrzucamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do połączenia, jak najkrócej, aby zbędnie nie napowietrzać masy. Masę sernikową wylewamy na ciasto i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż cały wierzch się zetnie. Najlepiej piec sernik na najniższym poziomie piekarnika. W międzyczasie przygotowujemy bezę.
6 białek
1 szklanka cukru
Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy aż do jego rozpuszczenia. Bezę wykładamy na upieczony sernik i pieczemy przez 10-15 minut w wysokiej temperaturze (nie suszymy tak jak tradycyjnej bezy!), a po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, aby ciasto niepotrzebnie się nie suszyło. Po schłodzeniu na bezie powinny pojawić się złote kropelki.
Źródło:http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,348327335,title,Sernik-z-rosa-deser,index.html