Wykonanie
Czy w tym sezonie fioletowy jest w modzie??Mam nadzieję, ponieważ zjedzenie dania z poniższego przepisu gwarantuje uzyskanie naturalnego, słodkiego i trwałego (do pierwszego umycia zębów) uśmiechu w pięknym odcieniu fioletu :)SKŁADNIKIomlet na dużą patelnię; porcja dla 2 głodnych osób:2
jajka3 pełne łyżki
cukru2 łyżki
oleju + troszkę na patelnię do smażenia1/2 szklanki
mleka 3,2%5 pełnych łyżek
mąki tortowejszczypta
sody oczyszczonejszklanka świeżych
jagód (u mnie na oko, ale na pewno więcej niż szklanka)
Jajka rozbić i oddzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić na sztywno dodając pod koniec
cukier.
Żółtka wymieszać z
olejem,
mlekiem a następnie połączyć z ubitą wcześniej pianą.Do tej masy dodać
mąkę oraz
sodę a całość delikatnie wymieszać.Na patelni rozgrzać niewielką ilość
oleju a następnie dynamicznym ruchem wlać ciasto. Patelnię natychmiast przykryć. Smażyć na maleńkim ogniu (u mnie najmniejszy palnik ustawiony na minimum) przez około 3-5 minut aby ciasto lekko podsmażyło się od
spodu uniemożliwiając
owocom spłynięcie na dno. Po tym czasie na ciasto wysypać
jagody. Przykryć i smażyć nadal na małym ogniu przez 25-30 minut. Na 2 stronę omlet przewrócić pod sam koniec i tylko na chwilkę aby
owoce się rozprażyły na gorącej patelni.Omlet można podać ze
śmietaną,
polewą czekoladową lub posypany
cukrem pudrem.U mnie "na sucho" bez dodatków- taki smakuje mi najbardziej!!! Mmmmmmm...pychota :)SMACZNEGO