Wykonanie
Na święta nie może zabraknąć sernika . Bynajmniej, nie obejdzie się bez niego u mnie w domu. Bardzo dawno już zapomniany sernik z rosą, z przepisu mojej mamy. W oryginale jest to sernik
kokosowy z rosą, dzięki budyniowi kokosowemu, ale teraz nie uświadczysz takiego smaku budyniu. Dlatego dodałam wiórek
kokosowych:) Palce lizać!
Składniki na spód:3 szklanki
mąki250 g
margaryny3
żółtka0,5 szklanki
cukru2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na ciasto zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na kilka godzin. Wylepić
ciastem przygotowaną wcześniej dużą formę do pieczenia (23/37). Zrobić brzegi.Składniki na masę
serowo-
kokosową:1 kg
sera lub
twarogu z wiaderka, u mnie Wieluń2 budynie
kokosowe, lub gdy nie mamy, to
śmietankowe wtedy dodajemy też 2 łyżki
wiórków kokosowych0,5 l
mleka5
żółtek20 dag
cukruBudyń rozrobić z
mlekiem. Do miksera wrzucić
ser, czy
twaróg, dodać
żółtka,
mleko z budyniami, wiórka i
cukier. Zmiksować. Masa wyjdzie rzadka!Wylać masę na spód z ciasta kruchego. Piec 50-55 minut.Wierzch:8
białek1 szklanka
cukru1
budyń śmietankowyUbić pianę z
białek i
cukru na sztywno, dodać
budyń, zmiksować. Wyłożyć pianę na gorący sernik i piec jeszcze 15-20 minut. Ciasto, gdy będzie stygło zacznie pojawiać się owa rosa, w postaci
bursztynowych kropelek.