Wykonanie
I....naprawdę bajecznie smaczny, zdrowy :) Zamiast ekstraktu
miętowego ( którego nie mogłam odkręcić ) dodałam mój domowy
kokosowy co sprawiło, że czuć delikatny posmak
alkoholu a zarazem sprawiło,że całosć nabrała fajnego charakteru. Najlepiej zrobić go w niewielkiej formie. U mnie 17 cm średnicy okazało się jednak za dużo a torcik wyszedł raczej jak
tarta ale
smakowo naprawdę zachwyca :) Prosto, szybko i smacznie !!! Przepis z bloga Domowa cookierenka Agi .
Składniki na warstwę
kokosową :1 sztuka
awokado1/4 szklanki
syropu z agawy ( można zastapić
syropem klonowym lub w wersji niewegańskiej
miodem )6 łyżek roztopionego
oleju kokosowego1,5 szklanki
wiórków kokosowych1 łyżeczka ekstraktu
miętowego ( u mnie
kokosowy )szczypta
soliPolewa :1/4 szklanki roztopionego
oleju kokosowego2 łyżki
syropu z agawy (
syropu klonowego lub
miodu )1/4 szklanki gorzkiego
kakao1/2 łyżeczki ekstraktu
miętowego ( u mnie
kokosowy )Formę o średnicy 20 cm a najlepiej mniejszą wykładamy folią spożywczą.Z
awokado wyciagamy miąższ i wkładamy do miski z pozostałymi składnikami warstwy kokosowej. Miksujemy blenderem lub malakserem na jednolitą masę. Wykładamy spód formy. Formę wkładamy do lodówki.Wszystkie składniki polewy łączymy na gładką, jednolitą masę. Wylewamy na wierzch ciasta, równamy, wkładamy do lodówki do zastygnięcia.Smacznego :)