ßßß Cookit - przepis na Torcik kokosowy bez pieczenia ( bezglutenowy,wegański,bez ...

Torcik kokosowy bez pieczenia ( bezglutenowy,wegański,bez ...

nazwa

Wykonanie

I....naprawdę bajecznie smaczny, zdrowy :) Zamiast ekstraktu miętowego ( którego nie mogłam odkręcić ) dodałam mój domowy kokosowy co sprawiło, że czuć delikatny posmak alkoholu a zarazem sprawiło,że całosć nabrała fajnego charakteru. Najlepiej zrobić go w niewielkiej formie. U mnie 17 cm średnicy okazało się jednak za dużo a torcik wyszedł raczej jak tarta ale smakowo naprawdę zachwyca :) Prosto, szybko i smacznie !!! Przepis z bloga Domowa cookierenka Agi .
Składniki na warstwę kokosową :
1 sztuka awokado
1/4 szklanki syropu z agawy ( można zastapić syropem klonowym lub w wersji niewegańskiej miodem )
6 łyżek roztopionego oleju kokosowego
1,5 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka ekstraktu miętowego ( u mnie kokosowy )
szczypta soli
Polewa :
1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
2 łyżki syropu z agawy ( syropu klonowego lub miodu )
1/4 szklanki gorzkiego kakao
1/2 łyżeczki ekstraktu miętowego ( u mnie kokosowy )
Formę o średnicy 20 cm a najlepiej mniejszą wykładamy folią spożywczą.
Z awokado wyciagamy miąższ i wkładamy do miski z pozostałymi składnikami warstwy kokosowej. Miksujemy blenderem lub malakserem na jednolitą masę. Wykładamy spód formy. Formę wkładamy do lodówki.
Wszystkie składniki polewy łączymy na gładką, jednolitą masę. Wylewamy na wierzch ciasta, równamy, wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/02/Torcik-kokosowy-bez-pieczenia-bezglutenowy.html