ßßß Cookit - przepis na 2 składnikowe kokosanki bez jajek, wegańskie, bezglutenowe bez cukru i mąki

2 składnikowe kokosanki bez jajek, wegańskie, bezglutenowe bez cukru i mąki

nazwa

Wykonanie

Tak mnie ostatnimi czasy wzięło na kokosa, że kolejny post jest z jego udziałem, dzisiaj przepis, który wymyśliłam na poczekaniu, miałam ochotę na coś słodkiego, ale nie miałam za dużo składników w lodówce, zobaczyłam, że zostało jeszcze wiórków kokosowych więc postanowiłam zrobić z nich krem w blenderze, dodałam miodu, wody ulepiłam kule, podzieliłam je na kilka mniejszych i wstawiłam do piekarnika, po 5 minutach w domu unosił się cudowny aromat kokosa, muszę przyznać, że smakują świetnie biorąc pod uwagę ilość składników, a dodatkowo przydadzą się kwasy tłuszczowe z oleju kokosowego, które wzmacniają odporność i działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, na sezon grypowy jak znalazł :)
Składniki :
3 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki miodu (ja użyłam rzepakowego, żeby zachować kolor) w wersji wegańskiej syrop klonowy
2 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie :
Żeby zrobić krem kokosowy umieszczamy wiórki kokosowe w blenderze i miksujemy aż powstanie kleista gładka masa (jeśli wasz mikser ma małą moc krem też wyjdzie, trzeba jedynie co jakiś czas wyłączać blender zdrapywać krem z brzegów i dalej miksować, powtarzając tę czynność 2-3 razy) następnie powstały krem łączymy z miodem i dodajemy odrobinę wody, żeby masa się połączyła, ewentualnie dodajemy stopiony olej kokosowy i wanilię, formujemy masę lepimy kulki i pieczemy je ok 5-8 minut w 180 stopniach jak zaczną się robić złote. Smacznego :)
Przepis bierze udział w konkursie durszlak
Szeroki wybór innych superfoods możecie znaleźć www.sklepagnex.pl
Źródło:http://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2016/02/2-skadnikowe-kokosanki-bez-jajek.html