ßßß Cookit - przepis na Niezwykle czekoladowe tarteletki - raw

Niezwykle czekoladowe tarteletki - raw

nazwa

Wykonanie

Czekolada. Ach... Cze-ko-la-da - mogłabym powtarzać bez przerwy. Słowo magiczne, które wprawia kąciki myk ust w ruch ku górze. Pojawia się uśmiech, wyjątkowy uśmiech, bo czekoladowy. Uśmiech czekoladowej rozkoszy tak pożądanej w nieudany dzień. Ach.. Cze-ko-la-da - powtórzmy jeszcze raz a słońce znów zaświeci na górze.
Dzisiaj serwuje wam więc słońce, czyli niezwykle czekoladowy przepis, moje nowe odkrycie - tarteletki czekoladowe w wersji raw.
Smacznego!
(4 sztuki)
spód:
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki dobrej jakości kakao
- 10 daktyli namoczonych wcześniej w gorącej wodzie i z niej odsączone
- 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego . syropu z agawy / w wersji nie wegańskiej miód
W blenderze rozdrabniam płatki owsiane i orzechy włoskie na postać mąki. Dodaję sól, kakao i dalej miksuję.
Do masy dodaję daktyle i dalej blenduję. Gdy już się połączą z pozostałymi składnikami, wlewam miód. Ponownie miksuję.
Formy na tarteletki smaruję olejem kokosowym i oprószam kakao. Wykładam na nie moją masę. Gotowe spody wkładam do lodówki na ok. 1 h lub dłużej (nawet na 1 dzień)
masa czekoladowa:
- 1 szklanka nerkowców namoczonych przez kilka godzin w gorącej wodzie
- 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego)
- 1/4 szklanki mleka roślinnego
- 1/3 szklanki syropu klonowego . syropu z agawy / w wersji nie wegańskiej miód
- 1/3 szklanki kakao
- szczypta soli
Nerkowce odsączam z wody i wrzucam do blendera. Dodaję pozostałe składniki i całość blenduję na gładką masę.
Wylewam masę na spody. Całość wkładam do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Tarteletki podaję ze świeżymi malinami i liskami świeżej mięty.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/08/niezwykle-czekoladowe-tarteletki-raw.html