ßßß
(4 sztuki)spód:- 3/4 szklanki płatków owsianych- 3/4 szklanki orzechów włoskich- 1/4 łyżeczki soli- 3 łyżki dobrej jakości kakao- 10 daktyli namoczonych wcześniej w gorącej wodzie i z niej odsączone- 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego . syropu z agawy / w wersji nie wegańskiej miódW blenderze rozdrabniam płatki owsiane i orzechy włoskie na postać mąki. Dodaję sól, kakao i dalej miksuję.Do masy dodaję daktyle i dalej blenduję. Gdy już się połączą z pozostałymi składnikami, wlewam miód. Ponownie miksuję.Formy na tarteletki smaruję olejem kokosowym i oprószam kakao. Wykładam na nie moją masę. Gotowe spody wkładam do lodówki na ok. 1 h lub dłużej (nawet na 1 dzień)masa czekoladowa:- 1 szklanka nerkowców namoczonych przez kilka godzin w gorącej wodzie- 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego- 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego)- 1/4 szklanki mleka roślinnego- 1/3 szklanki syropu klonowego . syropu z agawy / w wersji nie wegańskiej miód- 1/3 szklanki kakao- szczypta soliNerkowce odsączam z wody i wrzucam do blendera. Dodaję pozostałe składniki i całość blenduję na gładką masę.Wylewam masę na spody. Całość wkładam do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.Tarteletki podaję ze świeżymi malinami i liskami świeżej mięty.Smacznego!