Wykonanie
Mmmmmniam... chyba umarłam i trafiłam do nieba :) Kto by pomyślał, że takich doznań dostarczy mi wegański, zdrowy deser... a jednak :) Z resztą sami spróbujcie, bo przygotowanie jest banalnie proste - wystarczy zmiksować wszystkie składniki, przełożyć do formy i schłodzić. Zdrowa
tarta czekoladowa z
kokosową nutką i
malinami zdecydowanie poleca się na poprawę humoru. A jeszcze świadomość, że bezkarnie można sobie pozwolić na dodatkowy kawałek - bezcenna :)
Składniki:Spód tarty:2 szklanki
orzechów (użyłam
nerkowców)pół lub 3/4 szklanki
wiórków kokosowychszczypta
soli6 łyżek
syropu z agawy (zamienniki:
syrop klonowy lub
miód w wersji niewegańskiej)2 łyżki
oleju kokosowego1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiNadzienie:1 szklanka
kaszy jaglanej + 3 szklanki
wody1/3 szklanki
wiórków kokosowych3 łyżki
kakao350 ml
mleka roślinnego (np.
migdałowego lub owsianego)4 łyżki
syropu z agawy (zamienniki:
syrop klonowy lub
miód w wersji niewegańskiej)Dodatkowo do dekoracji:opakowanie świeżych
malinPrzygotowanie:Spód:W malakserze/ blenderze zmiksować
orzechy,
wiórki kokosowe i
sól. Następnie dodać pozostałe składniki (płynne) i chwilkę miksować tylko do ich połączenia. Masę wyłożyć na formę do tarty o śr. ok. 28 cm (silikonową lub zwykłą, wyłożoną folią spożywczą) i wstawić do lodówki na min. godzinę.Nadzienie :
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ja gotuję zawsze w proporcji 1:3 (1 szklanka
kaszy na 3 szklanki
wody). Gorącą (!)
kaszę zmiksować za pomocą blendera z pozostałymi składnikami - do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Tak przygotowaną masę rozsmarować na
orzechowym spodzie i wstawić na kilka godzin do lodówki.Przed podaniem tartę udekorować
malinami. Zamiast świeżych
owoców można użyć
bitej śmietany zrobionej z
mleka kokosowego (tutaj podpowiedź, jak ją przygotować).