ßßß
Składniki:Spód tarty:2 szklanki orzechów (użyłam nerkowców)pół lub 3/4 szklanki wiórków kokosowychszczypta soli6 łyżek syropu z agawy (zamienniki: syrop klonowy lub miód w wersji niewegańskiej)2 łyżki oleju kokosowego1 łyżeczka ekstraktu z waniliiNadzienie:1 szklanka kaszy jaglanej + 3 szklanki wody1/3 szklanki wiórków kokosowych3 łyżki kakao350 ml mleka roślinnego (np. migdałowego lub owsianego)4 łyżki syropu z agawy (zamienniki: syrop klonowy lub miód w wersji niewegańskiej)Dodatkowo do dekoracji:opakowanie świeżych malinPrzygotowanie:Spód:W malakserze/ blenderze zmiksować orzechy, wiórki kokosowe i sól. Następnie dodać pozostałe składniki (płynne) i chwilkę miksować tylko do ich połączenia. Masę wyłożyć na formę do tarty o śr. ok. 28 cm (silikonową lub zwykłą, wyłożoną folią spożywczą) i wstawić do lodówki na min. godzinę.Nadzienie :Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ja gotuję zawsze w proporcji 1:3 (1 szklanka kaszy na 3 szklanki wody). Gorącą (!) kaszę zmiksować za pomocą blendera z pozostałymi składnikami - do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Tak przygotowaną masę rozsmarować na orzechowym spodzie i wstawić na kilka godzin do lodówki.Przed podaniem tartę udekorować malinami. Zamiast świeżych owoców można użyć bitej śmietany zrobionej z mleka kokosowego (tutaj podpowiedź, jak ją przygotować).