Wykonanie
Dopiero się zorientowałam, że w niedzielę mój blog obchodził pierwsze urodziny... wow, to już rok :) Z tej okazji zapraszam na torcik
kokosowy - zdrowy, banalnie prosty do zrobienia i przede wszystkim bardzo smaczny. Proszę się częstować ;)
Składniki:Warstwa kokosowa:1 szt.
awokado1/4 szklanki
syropu z agawy (zamienniki:
syrop klonowy lub
miód w wersji niewegańskiej)6 łyżek
oleju kokosowego (roztopionego)1,5 szklanki
wiórków kokosowych1 łyżeczka ekstraktu
miętowegoszczypta
soliPolewa:1/4 szklanki
oleju kokosowego (roztopionego)2 łyżki
syropu z agawy1/4 szklanki tradycyjnego
kakaopół łyżeczki ekstraktu
miętowegoPrzygotowanie:Formę o średnicy 20 cm (lub mniejszą) wyłożyć folią spożywczą.Warstwa kokosowa:
Awokado obrać i usunąć pestkę. Umieścić razem z pozostałymi składnikami w misie malaksera/ blendera i zmiksować na jednolitą masę (proponuję spróbować czy jest wystarczająco słodkie, ewentualnie dosłodzić). Wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać i wstawić do lodówki.Polewa:Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wylać na warstwę
kokosową. Wstawić do lodówki do stężenia.Źródło/ Inspiracja: wholenewmom.com