ßßß Cookit - przepis na Ogórki w zalewie chili

Ogórki w zalewie chili

nazwa

Wykonanie

Nie wyszły tak pikantne jak chciałam ( papryka osra okazała się nie wystarczająco ostra ) ale mimo to są przepyszne - jedne z najsmaczniejszych ogórków zaprawianych. Oczywiście stopień pikantności sami sobie możemy dobrać dodając paprykę ostrą, chili lub diabelsko pikantny pieprz cayenne. Idealne na zagryzkę, przegryzkę czy przekąskę. Przepis z zeszytu mamy.
Składniki :
2 kg ogórków gruntowych
4 łyżki soli
1 główka czosnku
1-2 łyżeczki chilli, ostrej papryki lub diabelsko pikantnego pieprzu cayenne
Ogórki kroimy w talarki lub paski, zasypujemy solą, odstawiamy na 4 godziny. Po tym czasie odlewamy wodę, którą wypuściły warzywa. Do ogórków dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chili.
Zalewa :
6 łyżek oleju
1.5 szklanki octu
2,5 szklanki cukru
Składniki zalewy zagotować. Zalać ogórki, wymieszać, odstawić na 24 godziny.
Po tym czasie przekładamy warzywa do wyparzonych wcześniej słoików tak aby zalewa w całości je pokrywała. Dobrze zakręcamy. Gotowe. Nie pasteryzujemy.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/09/Ogorki-w-zalewie-chili.html