Wykonanie
Nie wyszły tak pikantne jak chciałam (
papryka osra okazała się nie wystarczająco ostra ) ale mimo to są przepyszne - jedne z najsmaczniejszych
ogórków zaprawianych. Oczywiście stopień pikantności sami sobie możemy dobrać dodając
paprykę ostrą,
chili lub diabelsko pikantny
pieprz cayenne. Idealne na zagryzkę, przegryzkę czy przekąskę. Przepis z zeszytu mamy.
Składniki :2 kg
ogórków gruntowych4 łyżki
soli1 główka
czosnku1-2 łyżeczki
chilli,
ostrej papryki lub diabelsko pikantnego
pieprzu cayenneOgórki kroimy w talarki lub paski, zasypujemy
solą, odstawiamy na 4 godziny. Po tym czasie odlewamy
wodę, którą wypuściły warzywa. Do
ogórków dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę i
chili.Zalewa :6 łyżek
oleju1.5 szklanki
octu2,5 szklanki
cukruSkładniki zalewy zagotować. Zalać
ogórki, wymieszać, odstawić na 24 godziny.Po tym czasie przekładamy warzywa do wyparzonych wcześniej słoików tak aby zalewa w całości je pokrywała. Dobrze zakręcamy. Gotowe. Nie pasteryzujemy.Smacznego :)