Wykonanie
Prócz konserwowych i kiszonych w moich zimowych zapasach nie może zabraknąć
ogórków na ostro. Nazywam je "diabeliki", ze względu na dodatek papryczki i
czosnku.
Składniki:2 ½ kg świeżych
ogórków6 łyżek
soli55 dag
cukru1 ½ szklanki
octu7 łyżek
oleju2 płaskie łyżki
papryki ostrej5 ząbków
czosnkuWykonanie:
Ogórki umyć, pokroić w słupki( nie obierać), zasolić i odstawić na sześć godzin. Następnie odlać powstały sok. Zagotować
cukier z
octem i
olejem, wsypać
ostrą paprykę i zmiażdżony
czosnek, po czym zalać
ogórki(wcześniej odstałe) i zostawić ponownie na 12 godzin. Po tym czasie napełnić słoje z
ogórkami zalewą i pasteryzować około 8 minut na wolnym ogniu.