Wykonanie
Ta zaprawa ogórkowa jest mało pracochłonna, nie trzeba jej pasteryzować, a co najważniejsze
ogórki są przepyszne, twarde i jędrne w swej konsystencji i jak przystało na meksykańskie klimaty o bardzo wyrazistym smaku.
2,5 kg małych
ogórków4 łyżki
soli1 - 2 główki
czosnku2 łyżeczki
ostrej papryki w proszkuzalewa:8 łyżek
oleju rzepakowego1 i 3/4 szklanki
octu 10%1/2 kg
cukruOgórki pokroić wzdłuż na 4-8 części (w zależności od ich wielkości), posolić, wymieszać i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać powstały sok a
ogórki posypać
papryką i zmiażdżonym
czosnkiem.Składniki na zalewę zagotować i zalać
ogórki. Wymieszać i pozostawić na kolejne 12 godzin. Po tym czasie włożyć
ogórki do słoików i zalać zalewą. Dokładnie zamknąć i odstawić. Nie trzeba pasteryzować.Wspaniały przysmak na zimę, szczególnie jako przegryzka do wódeczki ;-)