Wykonanie
Kolejny pomysł na
przetwory. Dzisiaj
ogórki z
chili, a właściwie z
ostrą papryką mieloną. W zależności co wybierzecie tak ostre będą
ogórki. Z zimie idealne do obiadu, ale też fajna przekąska do wódeczki. To jedne z moich ulubionych, zaraz po korniszonach. Polecam spróbować.
Składniki :* kg
ogórków gruntowych* 2 łyżki
soli* 4 łyżki
oleju* pół łyżeczki
papryki ostrej mielonej bądź
chili* pół główki
czosnku* szklanka
cukru* 3/4 szklanki
octuPrzygotowanie :
Ogórki kroimy na pół lub w ćwiartki. Przesypujemy
solą i odstawiamy na 6 godzin. Odsączamy powstałą
wodę i zalewamy ciepłym
olejem. Dosypujemy
paprykę oraz pokrojony w plasterki
czosnek. Zagotowujemy
ocet z
cukrem i wszystko zalewamy. Mieszamy i odstawiamy na 12 godzin. Wkładamy w słoiki. Zalewamy powstałam marynatą i zakręcamy. Nie musimy pasteryzować.