Wykonanie
Moją kolejną, sprawdzoną propozycją na
ogórki do słoika na zimę to te z
chilli. Potoczna ich nazwa to krokodylki - co wywodzi się z tego jak wyglądają. Chyba śmiało
mogę powiedzieć, że są to ulubione
ogórki moje i większości rodziny. Uwielbiamy je do obiadu, kolacji, ale także jako przekąskę na domowe imprezy. Ostrość można dostosować według gustu, ja jednak nie oszczędzam tej
przyprawy - mimo, że nie przepadam za pikantnym jedzeniem. Zapraszam!
SKŁADNIKI: (ok. 8 słoików 200ml)- 3 kg
ogórków gruntowych- 6 ząbków
czosnku- 10 łyżek
oleju- 1,5 szklanki
octu 10%- 400 g
cukru- 2-4 łyżeczki
chilli (
pieprz cayenne)- 4 łyżki
soliPRZYGOTOWANIE:Wybieramy nieduże i dość cienkie
ogórki, które dobrze myjemy i kroimy w słupki - na cztery. Przekładamy je do miski, solimy i odstawiamy na przynajmniej 4 godziny (u mnie cała noc). Odlewamy powstały, dodajemy pokrojony w plasterki
czosnek oraz
chilli, dobrze mieszamy. Przygotowujemy zalewę: w garnku wymieszać
ocet,
olej i
cukier - zagotować. Gotową zalewą zalać
ogórki i ponownie odstawić na co najmniej 12 godzin.
Ogórki ułożyć w słoikach, zalać zalewą, pasteryzować ok. 15 minut od zagotowania. Przełożyć na ściereczkę wieczkami do dołu, aż do ostygnięcia. Są gotowe do spożycia już po kilku dniach. Smacznego!