Wykonanie
Zaskakujące w jak łatwy sposób można zrobić samemu cudowny
serek mascarpone. Wystarczą 2 składniki i termometr kuchenny. Tak termometr jest tu niezbędny chociaż mój trochę zaszwankował w trakcie podgrzewania i musiałam robić na czuja to i tak
serek udał się na medal. Od sklepowego odróżnia go tylko tyle, że jest bardziej słodki. Przepis z bloga Moje małe czarowanie .
Składniki : ( robiłam z połowy składników i wyszło mi 200 g
mascarpone. Przepis podaje na całość, powinno wyjść z tej ilości około 500 g
serka )1 litr tłustej
śmietany 30-36 %1 łyżka ostu na bazie
białego winaŚmietanę wlewamy do górnej części garnka do gotowania na parze. Ja postawiłam miskę nad garnkiem z gotującą się
wodą. Miska nie może dotykać
wody.
Śmietanę podgrzewamy do temperatury 87,5 °C mieszając co jakiś czas.Kiedy osiągniemy pożądaną temperaturę dodajemy
ocet i mieszamy aż
śmietana zacznie się ważyć - zaczną pojawiać się grudki. W tym momencie odstawiamy naczynie na blat kuchenny i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut lub do całkowitego utworzenia się skrzepu. Ja pozostawiłam do całkowitego wystygnięcia.Nad miską ustawiamy durszlak lub sitko wyłożone gazą, muślinem. Przekładamy lub przelewamy ostrożnie skrzep. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny ( zanim wstawicie do lodówki musi być całkowicie ostudzony ). W tym czasie odsączy się całkowicie z
serwatki i zgęstnieje.Po tym czasie gotowy
serek przekładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika. Możemy przechowywać w lodówce do 3 dni. Przed użyciem wymieszać.Smacznego :)