ßßß
Składniki :4 szklanki (1 litr) tłustej śmietany,1 łyżka octu na bazie białego wina.Wykonanie :Śmietanę wlać do górnej częśći naczynia do gotowania na parze i powoli podgrzewać do temperatury 87,5 st. C, od czasu do czasu mieszając. Temperaturę należy starannie kontrolować.Dodać ocet i mieszać, aż śmietana zacznie się warzyć. Naczynie z serem odstawić pod przykryciem na 15 minut lub do stężenia sera.Skrzep przelać lub przełożyć łyżką cedzakową na durszlak wyłożony muślinem i umieszczony nad dopasowaną wielkością miską. Po całkowity ostudzeniu skrzep odstawić do lodówki na 24 godziny w celu dalszego osączenia i stężenia.Odlać płyn i przełożyć mascarpone do naczynia ze szczelnym zamknięciem. Można przechowywać w lodówce do 3 dni. Przed spożyciem dokładnie wymieszać.Z podanej ilości składników wychodzi około 0,5 kg mascarpone.