ßßß Cookit - przepis na Domowy serek mascarpone

Domowy serek mascarpone

nazwa

Wykonanie

Domowej roboty serek mascarpone. Zaskakująco prosty przepis – przepyszny efekt! Widziałam przepisy gdzie używano kwasu cytrynowego. W tym octu winnego – w smaku zupełnie nie wyczuwalny. Przepis z książki „Domowy wyrób nabiału”
Składniki :
4 szklanki (1 litr) tłustej śmietany,
1 łyżka octu na bazie białego wina.
Wykonanie :
Śmietanę wlać do górnej częśći naczynia do gotowania na parze i powoli podgrzewać do temperatury 87,5 st. C, od czasu do czasu mieszając. Temperaturę należy starannie kontrolować.
Dodać ocet i mieszać, aż śmietana zacznie się warzyć. Naczynie z serem odstawić pod przykryciem na 15 minut lub do stężenia sera.
Skrzep przelać lub przełożyć łyżką cedzakową na durszlak wyłożony muślinem i umieszczony nad dopasowaną wielkością miską. Po całkowity ostudzeniu skrzep odstawić do lodówki na 24 godziny w celu dalszego osączenia i stężenia.
Odlać płyn i przełożyć mascarpone do naczynia ze szczelnym zamknięciem. Można przechowywać w lodówce do 3 dni. Przed spożyciem dokładnie wymieszać.
Z podanej ilości składników wychodzi około 0,5 kg mascarpone.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1585