ßßß Cookit - przepis na Domowy ser Mascarpone

Domowy ser Mascarpone

nazwa

Wykonanie

Niedawno natknęłam się na przepis na domowy ser mascarpone, stwierdziłam - pewnie i tak nie wyjdzie, niemożliwe, dużo pracy itd. Ale jednak spróbowałam i o dziwo wyszedł mi!
Ten biały, czasem słomkowo-żółty, kremowy, łagodny świeży ser jest dość zwarty, ale jednocześnie całkiem sprężysty i gładki, dzięki czemu łatwo się go rozprowadza. Mascarpone przeznaczony jest do niezwłocznego spożycia. Ser posiada słodki, kremowy, bardzo delikatny, lekko maślany, neutralny smak.
A o to przepis na domowy ser Mascarpone
Na 250g serka potrzeba:
500ml śmietany ponad 30%, deserowa, do ubijania, pasteryzowana lub UHT
1-2 łyżeczki soku cytrynowego lub kwasek cytrynowy
Niektórzy robią go z termometrem, ja jednak robiłam na oko.
Śmietanę podrzać w garnku (cały czas mieszając, aby się nie przypaliła) do ok. 85 stopni (czyli przed samym wrzeniem). W tym momencie dodać sok cytrynowy lub kwasek. Podrzewać co jakiś czas (nie gotować), włączać co jakiś czas i mieszać, aż powstaną małe grudki sera ( ja to robiłam dosyć długo ok. 20 minut). Odstawić na dłużej z ognia, wtedy masa zgęstnieje. Po zgęstnieniu, przygotować miskę lub garnek, sitko i cienką ściereczkę lnianą lub kilka warstw gazy. Na garnek położyc sitko, a na sitko ściereczkę a następnie wylać masę serową, aby odciekła serwatka. Po godzinie wstawić do lodówki na całą noc lub 12h. Przełożyć serek do pojemniczka. I tak o to ser mascarpone gotowy!
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2012/07/domowy-ser-mascarpone.html