Wykonanie
Niedawno natknęłam się na przepis na domowy
ser mascarpone, stwierdziłam - pewnie i tak nie wyjdzie, niemożliwe, dużo pracy itd. Ale jednak spróbowałam i o dziwo wyszedł mi!Ten biały, czasem słomkowo-żółty, kremowy, łagodny świeży
ser jest dość zwarty, ale jednocześnie całkiem sprężysty i gładki, dzięki
czemu łatwo się go rozprowadza.
Mascarpone przeznaczony jest do niezwłocznego spożycia.
Ser posiada słodki, kremowy, bardzo delikatny, lekko
maślany, neutralny smak.
A o to przepis na domowy
ser MascarponeNa 250g
serka potrzeba:500ml
śmietany ponad 30%, deserowa, do ubijania, pasteryzowana lub UHT1-2 łyżeczki
soku cytrynowego lub kwasek
cytrynowyNiektórzy robią go z termometrem, ja jednak robiłam na oko.
Śmietanę podrzać w garnku (cały czas mieszając, aby się nie przypaliła) do ok. 85 stopni (czyli przed samym wrzeniem). W tym momencie dodać
sok cytrynowy lub kwasek. Podrzewać co jakiś czas (nie gotować), włączać co jakiś czas i mieszać, aż powstaną małe grudki
sera ( ja to robiłam dosyć długo ok. 20 minut). Odstawić na dłużej z ognia, wtedy masa zgęstnieje. Po zgęstnieniu, przygotować miskę lub garnek, sitko i cienką ściereczkę lnianą lub kilka warstw gazy. Na garnek położyc sitko, a na sitko ściereczkę a następnie wylać masę
serową, aby odciekła
serwatka. Po godzinie wstawić do lodówki na całą noc lub 12h. Przełożyć
serek do pojemniczka. I tak o to
ser mascarpone gotowy!