Wykonanie
Jakiś czas temu zakupiłam
śmietanę Crème fraîche z zamiarem przygotowania z niego deseru...na zamiarach stanęło z różnych przyczyn. Nie chciałam, aby
śmietana się zmarnowała, postanowiłam zrobić z niej
serek, a nóż widelec się uda.Naczytałam się na innych blogach o podgrzewaniu
śmietany z
sokiem z cytryny, niby nic trudnego...ale ja nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie przerobiła. Zapraszam na moje wykonanie
serka mascarpone :)Składniki:2
śmietany 30% (użyłam Crème fraîche razem 400 g),
Przełożyłam
śmietanę na sitko- tak jak na zdjęciu wyżej, nakryłam folią spożywczą i odstawiłam na całą noc w temperaturze pokojowej.Rano miałam
serek gotowy do użycia, delikatnie kremowy, przypominający w smaku "sklepowe"
mascarpone. Z 400 g
śmietany uzyskałam 287 g
serka :)Może jeszcze dziś dodam przepis z użyciem domowego
serka :)