Wykonanie
Nie znam się jakoś specjalnie na kuchni azjatyckiej ale po spróbowaniu jednego dania podbiła moje
serce. Niezwykle aromatyczna, pikantna, rewelacyjna. Mam nadzieję w najbliższym czasie wypróbować więcej przepisów gdyż weszłam w posiadanie książki W. Hobson " Kuchnia Chińska. 1000 klasycznych potraw ".
Mięsko które dziś Wam proponuję jest właśnie z tej książki i jest wyśmienite. Idealnie doprawione z wyrazistym smakiem i aromatem
imbiru. Łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Składniki :225 g chudej
wieprzowiny1 łyżeczka
mąki kukurydzianej2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
oleju rzepakowego1 zmielony plaster korzenia
imbiru ( w książce nie jest wyjaśnione jakiej grubości. Ja użyłam 13 g na podwójną porcję tak więc na 225 g
mięsa 6,5 g w zupełności wystarczy. Nie mieliłam tylko starłam na tarce o drobnych oczkach )1
dymka pokrojona w krążki3 łyżki
wody1 łyżeczka
brązowego cukruWieprzowinę kroimy na cienkie paski. I teraz znowu mała nieścisłość w książce bo pisze, żeby obtoczyć
mięso w
mące, skropić
sosem sojowym i ponownie w mace.
Mąki jest za mało na obtoczenie całego
mięsa tak więc ja wsypałam do
mięsa mąkę, wymieszałam. Wlałam
sos sojowy, wymieszałam i kolejną łyżeczkę
mąki dosypałam, wymieszałam.Na rozgrzany wok, lub patelnię czy rondel wlewamy
olej.
Mięso podsmażamy 2 minuty. Dodajemy
dymkę,
imbir, podsmażamy 1 minutę. Dolewamy
wodę, wsypujemy
cukier i dusimy pod przykryciem 5 minut aż
mięso będzie miękkie. W przypadku kiedy będziecie robić większą porcję należy dusić całosć nieco dłużej,Smacznego :)