ßßß Cookit - przepis na Sos słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny

nazwa

Wykonanie

Rozpoczęła się kolejna kulinarna podróż u Grumków . Ten sos przyda się jak znalazł. Jeśli chcecie można dodać do niego 1 zieloną paprykę, pokrojoną na kawałki i kawałki ananasa. Wtedy będzie jak znalazł do ryżu czy makaronu. Moja wersja jest ciemna, a to dlatego, że użyłam ciemnego sosu sojowego.
Składniki:
1/3 filiżanki octu lub octu ryżowego (ten daje lepszy rezultat)
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżka ketchupu
1 łyżeczka sosu sojowego (najlepiej jasnego)
2 łyżeczki mąki kukurydzianej wymieszane z 4 łyżeczkami wody
Wykonanie:
Wymieszać ocet, cukier, ketchup i sos sojowy i doprowadzić do wrzenia w małym garnuszku. Mąkę kukurydzianą rozprowadzić dokładnie w wodzie i dodać do pozostałych składników. Wymieszać dokładnie i przez chwilę pogotować tak, aby sos zgęstniał.
Jeśli chcemy uzyskać gęściejszy sos zwiększamy ilość mąki kukurydzianej do 4 łyżeczek, zachowują ilość wody.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/01/Sos-slodko-kwasny.html