Wykonanie
Rozpoczęła się kolejna kulinarna podróż u Grumków . Ten sos przyda się jak znalazł. Jeśli chcecie można dodać do niego 1
zieloną paprykę, pokrojoną na kawałki i kawałki
ananasa. Wtedy będzie jak znalazł do
ryżu czy
makaronu. Moja wersja jest ciemna, a to dlatego, że użyłam ciemnego
sosu sojowego.
Składniki:1/3 filiżanki
octu lub
octu ryżowego (ten
daje lepszy rezultat)4 łyżki
brązowego cukru1 łyżka
ketchupu1 łyżeczka
sosu sojowego (najlepiej jasnego)2 łyżeczki
mąki kukurydzianej wymieszane z 4 łyżeczkami
wodyWykonanie:Wymieszać
ocet,
cukier,
ketchup i
sos sojowy i doprowadzić do wrzenia w małym garnuszku.
Mąkę kukurydzianą rozprowadzić dokładnie w wodzie i dodać do pozostałych składników. Wymieszać dokładnie i przez chwilę pogotować tak, aby sos zgęstniał.Jeśli chcemy uzyskać gęściejszy sos zwiększamy ilość
mąki kukurydzianej do 4 łyżeczek, zachowują ilość
wody./wydrukuj przepis/