Wykonanie
Pyszny i szybki obiad na poniedziałek !!!Takie jedzenie to ja lubię chyba najbardziej ! A jak jeszcze ktoś ugotuje dla mnie ( np. mój brat ) to już w ogóle jest bosko.Tak więc dzielę się z
Wami przepisem na ekspresowy i bardzo smaczny i pożywny obiad !Składniki : ( 2 porcje )* 150 - 200 g
polędwicy wieprzowej,* 1 łyżeczka przypraw do dań chińskich,* 1/2
cebuli,* 2 garście
szpinaku ( około 100 g ),* 2 łyżki
oliwy do smażenia ( ja użyłam
oleju do stir fry ),* 1/2 czerwonej
papryczki chili,* 300 g świeżego
makaronu udon,Składniki na sos :* 1/3 szklanki
octu ryżowego,* 4 łyżki
brązowego cukru,* 1 łyżka
ketchupu,* 1 łyżeczka
sosu sojowego,* 2 łyżeczki
skrobi /
mąki kukurydzianej,* 4 łyżki
wody,Przygotowanie sosu :W małym garnuszku wymieszać
ocet ryżowy,
cukier,
ketchup i
sos sojowy, zagotować.W szklance wymieszać
mąkę kukurydzianą z
wodą, dodawać stopniowo do sosu stale mieszając, zagotować.Przygotowanie :
Makaron, który ja kupiłam wrzuca się prosto na woka, ale najczęściej trzeba go jednak podgotować przez minutę we wrzątku ( tak czy inaczej postępuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu ).
Polędwicę umyj i pokrój w cienkie paseczki, obtocz dokładnie w
przyprawie, odstaw na trochę do lodówki.Na woku rozgrzej
oliwę, podsmaż
mięsko na rumiano, dodaj
cebulę pokrojoną w półplasterki i drobniutko posiekane
chili, smaż przez chwilkę.
Szpinak umyj i dokładnie osusz, trochę pokrój i dorzuć do woka, smaż minutkę aż zmięknie.Dodaj przygotowany sos i
makaron.Wszystko dokładnie zmieszaj i podawaj.
Makaron możesz posypać uprażonym
sezamem czy pociętym grubym
szczypiorem.