Wykonanie
Ksi ążkę "Kuch nia japo ńska", z której poch odzi ten
przep is, kupiłam z myślą, że pewnie i tak za wiele z niej nie skorzystam, bo trudno ku pić różne występujące w niej składniki . Było to jednak tylko pie rwsze wrażenie, bo można w niej też znale źć zupeł nie proste dania z wyk orzystaniem coraz łatwiej dostępnych w Polsce produktów. Tak jest w przypadku tej pysznej, sycącej zupy z polędwiczką wieprzową,
makaronem udon i po rem. S hichimi togarashi, japo ńsk ą
mieszankę przypraw, zastąpiłam
chili w
płatka ch.Z upa z
makarone m udon,
porem i
polędwiczą wieprzową- 150g
makaronu udon- 1 łyż eczka dashi w granulkach- 1
por- 100g polęd wiczki wieprzowej- 50 ml japońs k iego sosu soj oweg o- 1 łyżka wi na miri n- 1 d y mka (opcjonal ni e)- shichimi togarashilub
chili w płatkach do posypania1) Ugot
ować maka ron udon.2) Do garnka wlać 0,5 litra
wody i zagotować z dash i.3) Do d ać pok ro jonego w plastry
pora i gotować przez 5 minut.4) Dodać po krojoną w cien kie plastry
wieprzowinę, s os
sojowy i mi rin.5) G otowa ć p rzez 2 minuty do miękkości pol ędwiczki.6) Rozło żyć
makaron do misek, zalać
bulionem i po dawać pos y pane shichimi togarashi lub
chili w płatkach oraz posiekaną
dymką.Czas przygotowan ia: 20 minutLiczba porcj i: 2Kaloryczno ść jednej p orcji: 210 kcal