Wykonanie
Bardzo lubię pulpety i dania orientalne... Dlaczego więc nie połączyć tych dwóch smaków?Połączyłam i co wyszło ?? Wyszło bardzo pysznie!!Polecam pulpety w
sosie słodko-kwaśnym!Składniki : (porcja dla 2-4 osób)* 300 g
mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego),*
jajko,* szklanka
bułki tartej,*
sól,
pieprz,* 1 łyżeczka
przyprawy do dan chińskich,* 1 łyżka
oleju sezamowego,* 1 łyżka uprażonego
sezamu,Składniki na sos :* 1/3 szklanki
octu ryżowego,* 4 łyżki
brązowego cukru,* 1 łyżka
ketchupu,* 1 łyżeczka
sosu sojowego,* 2 łyżeczki
skrobi /
mąki kukurydzianej,* 4 łyżki
wody,Przygotowanie :
Mięso wyrobić z
jajkiem,
bułką tartą (dodając stopniowo),
solą,
pieprzem i
przyprawą do dań chińskich.Z masy formować kulki wielkości piłki do pin-
ponga, obsmażyć na rumiano na łyżce
oleju sezamowego.W małym garnuszku wymieszać
ocet ryżowy,
cukier,
ketchup i
sos sojowy, zagotować.W szklance wymieszać
mąkę kukurydzianą z
wodą, dodać do sosu stale mieszając, zagotować.Sosem zalec pulpety, posypać
sezamem, pogotować chwilkę, często mieszając.Podawać z
ryżem ugotowanym na sypko i np z podsmażonymi warzywami.