ßßß Cookit - przepis na Pulpeciki z sosie słodko-kwaśnym.

Pulpeciki z sosie słodko-kwaśnym.

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię pulpety i dania orientalne... Dlaczego więc nie połączyć tych dwóch smaków?
Połączyłam i co wyszło ?? Wyszło bardzo pysznie!!
Polecam pulpety w sosie słodko-kwaśnym!
Składniki : (porcja dla 2-4 osób)
* 300 g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego),
* jajko,
* szklanka bułki tartej,
* sól, pieprz,
* 1 łyżeczka przyprawy do dan chińskich,
* 1 łyżka oleju sezamowego,
* 1 łyżka uprażonego sezamu,
Składniki na sos :
* 1/3 szklanki octu ryżowego,
* 4 łyżki brązowego cukru,
* 1 łyżka ketchupu,
* 1 łyżeczka sosu sojowego,
* 2 łyżeczki skrobi / mąki kukurydzianej,
* 4 łyżki wody,
Przygotowanie :
Mięso wyrobić z jajkiem, bułką tartą (dodając stopniowo), solą, pieprzem i przyprawą do dań chińskich.
Z masy formować kulki wielkości piłki do pin-ponga, obsmażyć na rumiano na łyżce oleju sezamowego.
W małym garnuszku wymieszać ocet ryżowy, cukier, ketchup i sos sojowy, zagotować.
W szklance wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą, dodać do sosu stale mieszając, zagotować.
Sosem zalec pulpety, posypać sezamem, pogotować chwilkę, często mieszając.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i np z podsmażonymi warzywami.
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2012/08/pulpeciki-z-sosie-sodko-kwasnym.html