ßßß Cookit - przepis na Nuggetsy (bezglutenowe)

Nuggetsy (bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam przepis na nuggetsy - fajny obiadek, i w dodatku bezglutenowy. Przepis łatwy, szybki i przyjemny. Jeżeli zostanie użyta certyfikowana bułka tarta bezglutenowa, wtedy przepis będzie odpowiedni dla osób chorych na celiakię. Natomiast w przypadku naszej rodziny wystarczy eliminować bezpośrednią postać mąki pszennej dla poprawy samopoczucia, dlatego uciekamy od produktów typowo bezglutenowych, z których gluten został usunięty w procesie chemicznym (skład bezglutenowej bułki tartej lekko mnie przeraża). Dlatego częściej zdarza mi się używanie bułki tartej zrobionej przeze mnie, z z ususzonej przeze mnie upieczonej bułki, niejednokrotnie pszennej. Zapraszam.
Składniki:
2 małe piersi z kurczaka
1 szklanka mąki kukurydzianej
3/4 szklanki wody
1 jajko
bułka tarta (bezglutenowa)
garść sezamu
przyprawy: 1/2 łyżeczki soli, pieprz, papryka słodka, curry
tłuszcz (np olej z pestek winogron)
Wykonanie:
1. Umyte piersi z kurczaka kroimy na małe cząstki.
2. Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą oraz przyprawy i mieszamy.
3. Następnie dodajemy wodę i jajko.
4. Następnie miksujemy do uzyskania lekko naleśnikowatej formy ciasta.
5. W osobnej miseczce mieszamy bułkę tartą z sezamem.
6. Cząstki kurczaka obtaczamy w cieście a następnie w naszej panierce.
7. Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron.
8. Usmażone układam na talerzu, nie odsączam ich na papierze. Uważam, że zawarty w nich tłuszcz jest mniej szkodliwy od tego co znajduje się w papierze, na którym miałyby poleżeć.
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2014/10/nuggetsy-bezglutenowe.html