Wykonanie
Przedstawiam przepis na nuggetsy - fajny obiadek, i w dodatku bezglutenowy. Przepis łatwy, szybki i przyjemny. Jeżeli zostanie użyta certyfikowana
bułka tarta bezglutenowa, wtedy przepis będzie odpowiedni dla osób chorych na celiakię. Natomiast w przypadku naszej rodziny wystarczy eliminować bezpośrednią postać
mąki pszennej dla poprawy samopoczucia, dlatego uciekamy od produktów typowo bezglutenowych, z których gluten został usunięty w procesie chemicznym (skład bezglutenowej
bułki tartej lekko mnie przeraża). Dlatego częściej zdarza mi się używanie
bułki tartej zrobionej przeze mnie, z z ususzonej przeze mnie upieczonej
bułki, niejednokrotnie pszennej. Zapraszam.Składniki:2 małe
piersi z kurczaka1 szklanka
mąki kukurydzianej3/4 szklanki
wody1
jajkobułka tarta (bezglutenowa)garść
sezamuprzyprawy: 1/2 łyżeczki
soli,
pieprz,
papryka słodka,
currytłuszcz (np
olej z pestek
winogron)Wykonanie:
1. Umyte
piersi z kurczaka kroimy na małe cząstki.
2. Do miski wsypujemy
mąkę kukurydzianą oraz
przyprawy i mieszamy.
3. Następnie dodajemy
wodę i
jajko.
4. Następnie miksujemy do uzyskania lekko naleśnikowatej formy ciasta.
5. W osobnej miseczce mieszamy
bułkę tartą z
sezamem.
6. Cząstki
kurczaka obtaczamy w cieście a następnie w naszej panierce.
7. Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron.
8. Usmażone układam na talerzu, nie odsączam ich na papierze. Uważam, że zawarty w nich tłuszcz jest mniej szkodliwy od tego co znajduje się w papierze, na którym miałyby poleżeć.