Wykonanie
Zaczął się nowy rok szkolny i czas wrócić do codziennych obowiązków a to oznacza przygotowywanie szybkich obiadów. Dlatego sięgam po moją książkę o chińskiej kuchni, z której korzystałam juz wiele
razy i jeszcze nie raz
będę. Wszystkie dania, które z niej zrobiłam wydają się podobne ale nie do końca tak jest. Dzisiejsze jest słodkawo-ostre,
mięso jest kruche a sos aromatyczny i naprawdę smaczny. Danie podałam z chińskim
makaronem błyskawicznnym ale można też zaserwować go z
ryżem Jest to moja propozycja do akcji Ireny i Andrzeja .
Składniki:2 łyżki
oleju rzepakowego450 g
wieprzowiny1
cebula2
dymki3 marchwie1 łodyga
selera naciowego3 łyżki
sosu sojowego3 łyżki
wytrawnego czerwonego wina300 ml
bulionu z kury2 łyżki
sosu śliwkowego2 łyżki
octu winnego1 łyżeczka
brązowego cukru1 łyżka
mąki kukurydzianej1 łyżka
wodyRozgrzać
olej i usmażyć
mięso na lekki brąz. Dodać pokrojone warzywa i smażyć kilka minut. Dodać
sos sojowy,
wino,
bulion,
sos śliwkowy,
ocet winny,
cukier. Doproawdzic do wrzenia i dusic okołó 30 minut.Zmieszać
mąkę z
wodą, dodac do sosu, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, mieszająć do momentu aż zgęstnieje.Smacznego:)