ßßß Cookit - przepis na Wieprzowina w czerwonym sosie

Wieprzowina w czerwonym sosie

nazwa

Wykonanie

Zaczął się nowy rok szkolny i czas wrócić do codziennych obowiązków a to oznacza przygotowywanie szybkich obiadów. Dlatego sięgam po moją książkę o chińskiej kuchni, z której korzystałam juz wiele razy i jeszcze nie raz będę. Wszystkie dania, które z niej zrobiłam wydają się podobne ale nie do końca tak jest. Dzisiejsze jest słodkawo-ostre, mięso jest kruche a sos aromatyczny i naprawdę smaczny. Danie podałam z chińskim makaronem błyskawicznnym ale można też zaserwować go z ryżem Jest to moja propozycja do akcji Ireny i Andrzeja .
Składniki:
2 łyżki oleju rzepakowego
450 g wieprzowiny
1 cebula
2 dymki
3 marchwie
1 łodyga selera naciowego
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki wytrawnego czerwonego wina
300 ml bulionu z kury
2 łyżki sosu śliwkowego
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka wody
Rozgrzać olej i usmażyć mięso na lekki brąz. Dodać pokrojone warzywa i smażyć kilka minut. Dodać sos sojowy, wino, bulion, sos śliwkowy,ocet winny, cukier. Doproawdzic do wrzenia i dusic okołó 30 minut.Zmieszać mąkę z wodą, dodac do sosu, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, mieszająć do momentu aż zgęstnieje.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/09/Wieprzowina-w-czerwonym-sosie.html