ßßß Cookit - przepis na Pan stickers – pierożki z patelni (ciasto)

Pan stickers – pierożki z patelni (ciasto)

nazwa

Wykonanie

Składniki:
140g mąki
125ml wody
1 łyżka oleju
75ml wody
zagotuj 125ml wody
umieść mąkę w dużej misce, dodaj do niej wrzącą wodę, mieszaj przy pomocy widelca lub pałeczek, aż składniki się połączą*
przełóż ciasto na blat i, podsypując mąką, zagniataj aż będzie gładkie (zajmie CI to ok 8 minut)
przełóż ciasto spowrotem do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 20 minut w tym czasie przygotuj nadzienie**
gdy minie 20 minut, wyjmij ciasto z miski i zagniataj kolejne 5 minut (w razie potrzeby podsypując mąką) jak ciasto będzie gładkie, uformuj je w walec o długości ok 23cm i szerokości ok 2,5cm
przy pomocy ostrego noża podziel ciasto na 16 części, uformuj z nich kulki
następnie rozwałkuj każdą kulkę na okrągły placek o średnicy ok 9cm, przykryj ściereczką, by nie wychły na każdy krążek nakładaj ok 2 łyżeczek nadzienia, następnie zwilż brzegi ciasta i „zamknij” pierożek ściskając je mocno
układaj naposypanym mąką talerzu tak, by „falbanka” skierowana była ku górze, przykryj ściereczką, by nie wyschły
GOTOWANIE: rozgrzej patelnię (najlepiej z nieprzywierającą powłoką), wlej na nią olej i ułóż pierożki „falbanką” do góry
zmniejsz ogień i smaż pierożki aż będą lekko rumiane (ok 2 minuty)
wlej pozostałą wodę, przykryj szczelnie patelnię i gotuj pierożki przez ok 12 minut, lub do momentu aż wchłoną większość wody (sprawdź w połowie gotowania, czy nie trzeba trochę dolać)
odkryj patelnię i gotuj przez kolejne 2 minuty
podaj ciepłe z sosem do maczania
Bon appetit!
*jeśli ciasto będzie za suche, dodaj jeszcze trochę wody
**na nadzienie idealnie nadaje się wieprzowina lub mięso kaczki, przyprawione m.in. imbirem i sosem sojowym
***autorem przepisu jest Ken Hom
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2014/07/23/pan-stickers-pierozki-z-patelni-ciasto