Wykonanie
Składniki:140g
mąki125ml
wody1 łyżka
oleju75ml
wodyzagotuj 125ml
wodyumieść
mąkę w dużej misce, dodaj do niej wrzącą
wodę, mieszaj przy pomocy widelca lub pałeczek, aż składniki się połączą*przełóż ciasto na blat i, podsypując
mąką, zagniataj aż będzie gładkie (zajmie CI to ok 8 minut)przełóż ciasto spowrotem do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 20 minut w tym czasie przygotuj nadzienie**gdy minie 20 minut, wyjmij ciasto z miski i zagniataj kolejne 5 minut (w razie potrzeby podsypując
mąką) jak ciasto będzie gładkie, uformuj je w walec o długości ok 23cm i szerokości ok 2,5cmprzy pomocy
ostrego noża podziel ciasto na 16 części, uformuj z nich kulkinastępnie rozwałkuj każdą kulkę na okrągły placek o średnicy ok 9cm, przykryj ściereczką, by nie wychły na każdy krążek nakładaj ok 2 łyżeczek nadzienia, następnie zwilż brzegi ciasta i „zamknij” pierożek ściskając je mocnoukładaj naposypanym
mąką talerzu tak, by „falbanka” skierowana była ku górze, przykryj ściereczką, by nie wyschłyGOTOWANIE: rozgrzej patelnię (najlepiej z nieprzywierającą powłoką), wlej na nią
olej i ułóż pierożki „falbanką” do góryzmniejsz ogień i smaż pierożki aż będą lekko rumiane (ok 2 minuty)wlej pozostałą
wodę, przykryj szczelnie patelnię i gotuj pierożki przez ok 12 minut, lub do momentu aż wchłoną większość
wody (sprawdź w połowie gotowania, czy nie trzeba trochę dolać)odkryj patelnię i gotuj przez kolejne 2 minutypodaj ciepłe z sosem do maczaniaBon appetit!*jeśli ciasto będzie za suche, dodaj jeszcze trochę
wody**na nadzienie idealnie nadaje się
wieprzowina lub
mięso kaczki, przyprawione m.in.
imbirem i
sosem sojowym***autorem przepisu jest Ken Hom