ßßß Cookit - przepis na Domowy cukier miętowy

Domowy cukier miętowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Wysłać męża do sklepu po kolendrę to przyniesie miętę. Ale dobrze się złożyło, bo od dawna chciałam zrobić ten cukier tylko nie mogłam znaleźć mięty.
Cukier Podpatrzony u Jamiego Olivera z jego 30 minut. Nie wiem jakie proporcje stosował ale zrobiłam tak jak cukier różany . Aromatyczny, miętowy. Intensywność koloru jak i zapachu zależy od gatunku mięty jaki użyjemy. Świetny do herbaty ale ja jeszcze wykorzystam go do wypieków.
Składniki :
garść mięty
szklanka cukru
Mięte płukamy pod wodą, osuszamy. Ucieramy w moździeżu lub za pomocą blendera na prawie pastę. Cukier umieszczamy w pojemniku, dokładamy rozdrobnioną mięte i całość dobrze mieszamy drewnianą łyżką, rozcierając. Mieszamy aż nabierze koloru. Cukier zabarwiony przesypujemy na blachę, tacę, przykrywamy ściereczką i suszymy. Gdy będzie już dobrze suchy przesypujemy do słoiczków.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/10/Domowy-cukier-mietowy.html