Wykonanie
Wysłać
męża do sklepu po
kolendrę to przyniesie
miętę. Ale dobrze się złożyło, bo od dawna chciałam zrobić ten
cukier tylko nie mogłam znaleźć
mięty.
Cukier Podpatrzony u Jamiego Olivera z jego 30 minut. Nie wiem jakie proporcje stosował ale zrobiłam tak jak
cukier różany . Aromatyczny,
miętowy. Intensywność koloru jak i zapachu zależy od gatunku
mięty jaki użyjemy. Świetny do
herbaty ale ja jeszcze wykorzystam go do wypieków.
Składniki :garść
miętyszklanka
cukruMięte płukamy pod
wodą, osuszamy. Ucieramy w moździeżu lub za pomocą blendera na prawie pastę.
Cukier umieszczamy w pojemniku, dokładamy rozdrobnioną
mięte i całość dobrze mieszamy drewnianą łyżką, rozcierając. Mieszamy aż nabierze koloru.
Cukier zabarwiony przesypujemy na blachę, tacę, przykrywamy ściereczką i suszymy. Gdy będzie już dobrze suchy przesypujemy do słoiczków.Smacznego :)