ßßß Cookit - przepis na Cukier miętowy

Cukier miętowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Był już z wanilią i cynamonowy ... teraz pora na miętowy. Pachnie fenomenalnie, wygląda bardzo ciekawie i ma mnóstwo zastosowań: jako dodatek do miętowych lub/i czekoladowych wypieków, do dekoracji (np. jako lukier miętowy), do herbaty (np. przy bólach brzucha), kawy (ciekawy efekt smakowy i wizualny) i mnóstwo innych. Przepis znalazłam na blogu W garnuszkach .
Składniki:
- cukier drobny do wypieków (1 szklanka lub więcej; można użyć zwykłego cukru i rozdrobnić go za pomocą blendera);
- garść listków mięty.
Miętę należy ususzyć (wcześniej dokładnie umyć i osuszyć) - można na grzejniku, w piekarniku lub za pomocą specjalnej suszarki. Gdy listki będą odpowiednio wysuszone, ucieramy je w moździerzu na drobny pył, a następnie dodajemy do cukru, zamykamy pokrywkę i mieszamy poprzez potrząsanie. Cukier gotowy :) Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/09/cukier-mietowy.html