Wykonanie
Był już z
wanilią i
cynamonowy ... teraz
pora na
miętowy. Pachnie fenomenalnie, wygląda bardzo ciekawie i ma mnóstwo zastosowań: jako dodatek do
miętowych lub/i
czekoladowych wypieków, do dekoracji (np. jako
lukier miętowy), do
herbaty (np. przy bólach brzucha),
kawy (ciekawy efekt smakowy i wizualny) i mnóstwo innych. Przepis znalazłam na blogu W garnuszkach .
Składniki:-
cukier drobny do wypieków (1 szklanka lub więcej; można użyć zwykłego
cukru i rozdrobnić go za pomocą blendera);- garść listków
mięty.
Miętę należy ususzyć (wcześniej dokładnie umyć i osuszyć) - można na grzejniku, w piekarniku lub za pomocą specjalnej suszarki. Gdy listki będą odpowiednio wysuszone, ucieramy je w moździerzu na drobny pył, a następnie dodajemy do
cukru, zamykamy pokrywkę i mieszamy poprzez potrząsanie.
Cukier gotowy :) Smacznego!