ßßß Cookit - przepis na Konfitura z brzoskwiń z miętowym cukrem

Konfitura z brzoskwiń z miętowym cukrem

nazwa

Wykonanie

Początkowo miało być zwyczajnie - brzoskwinie plus cukier. Na szczęście w porę przypomniało mi się, że w szafce jest niedawno zrobiony miętowy cukier. Uwierzcie na słowo - połączenie brzoskwiń z miętą to prawdziwy strzał w dychę. Konsystencja i smak są podobne do słynnych z puszki, jedynie smak jest delikatnie miętowy, no i owoce w mniejszych kawałkach. Nie podaję źródła, ani inspiracji - pomysł był mój.
Składniki:
- brzoskwinie (im bardziej dojrzałe, tym lepiej) - ilość dowolna,
- cukier zwykły + miętowy - proporcje do smaku.
Brzoskwinie myjemy, pozbawiamy pestek, obieramy delikatnie ze skórki. Jeśli będą dojrzałe, zrobimy to bardzo szybko. Umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem zwykłym (jego ilość jest zależna od ilości brzoskwiń; początkowo można wsypać małą garść, potem dosładzać cukrem miętowym), włączamy gaz. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem do momentu puszczenia soku i rozpadu owoców (ok. 15-20 min.). Po tym czasie dodajemy cukier miętowy (do smaku; brzoskwinie powinny być słodkie, nawet bardzo). Gotujemy jeszcze chwilę. Gotową konfiturę umieszczamy w przygotowanych słoikach, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Oczywiście można pasteryzować - ja ten krok pominęłam. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/10/konfitura-z-brzoskwin-z-mietowym-cukrem.html