Wykonanie
Banalny i jakże fajny pomysł na szaszłyki
chlebowe. Są świetną przegryzką. Dodatek
ziół,
czosnku i
oliwy nadaje im niesamowitego smaku. Świetne na ciepło ale jeszcze lepiej na zimno, chrupkie. Idelane do mocniejszych trunków. Gorąco polecam !!!! Przepis lekko pod względem
ziół przeze mnie zmodyfikowany a pochodzi z książki " Letnie przysmaki z grilla " Louise Pickford
Składniki :1
bagietka ( ja użyłam małych podłużnych
bułek jak do hod-dogów, można użyć
zwykłego chleba, świetny będzie też czerstwy )1 i 1/2 szklanki
oliwy z pierwszego tłoczenia ( można użyćmniej, zależy to jaką ilością
pieczywa dysponujemy )2 ząbki
czosnkuzioła :
suszone oregano,
bazylia ( w oryginale siekana
pietruszka, jednak uważam, że aromatyczne
suszone oregano i
bazylia lepiej tu pasują ) ilość zależy od własnego uznania.
sól,
pieprzBagietki kroimy w 2 cm plastry a następnie przekrajamy je na pół w kształt półksiężyca.
Czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy do
oliwy razem z
ziołami i
przyprawami. Mieszamy. Zanurzamy każdy kawałek
bagietki w
oliwie i nabijamy na patyczki do szaszłyków. Opiekamy na grilu z dwuch stron aż sie zrumienią. Jakiś 5-10 minut. W zależności jak bardzo jest rozgrzany grill.Smacznego :)