Wykonanie
Czyli grzanka odrobinę inaczej. Najlepsze jedzenie to najprostsze jedzenie - uwielbiam tę zasadę. Bruschettę można modyfikować na wiele różnych sposobów - dodać
sera,
fety,
oliwek. Ja uwielbiam taką - najprostszą, chrupiącą, na dobrej jakości
chlebie. U mnie w roli głównej wystąpiła
bagietka paneos, kupiona w E.Leclercu. Nie wiem co oni do nich dodają, ale mogłabym je jeść tonami...Składniki na porcję dla jednej osoby:Ulubione
pieczywo (najlepiej
bagietka lub
bułki)
PomidorPół
ogórkaCzosnekOliwa z oliwekUlubione
zioła - świeże lub suszone. U mnie
przyprawa włoska, czyli głównie
oregano i
bazylia.
Sól,
pieprz.Koszt: 3złCzas wykonania: szybkie.Wykonanie:Bagietki/bułki kroimy na dość grube kromki. Skrapiamy każdą kromkę delikatnie
oliwą, i smarujemy odrobiną rozgniecionego
czosnku (nie miałam akurat pod ręką, więc pominęłam niestety ;)). Wkładamy kromki do nagrzanego do ok. 160 stopni piekarnika, i pieczemy ok. 10 minut, aż zrobią się chrupkie i rumiane (ale jeszcze nie przypieczone). W międzyczasie
pomidora wkładamy na kilka minut do garnka z gorącą
wodą, po czym nacinamy skórkę w krzyżyk, i obieramy. Kroimy go w kosteczkę.
Ogórka obieramy, kroimy w kosteczkę (z obecnie dostępnych, długich
ogórków warto wyciąć nasiona - najczęściej są gorzkie, twarde i niedobre). Mieszamy
ogórka i
pomidora, solimy,
pieprzymy, dodajemy
ziół do smaku. Jeżeli były bardzo wodniste, to warto odlać nadmiar soku. Nakładamy na grzanki które zdążyły się już zrumienić, po czym znów wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut.