Wykonanie
Bruschetta po mojemuBruschetta to jedna z moich ulubionych przekąsek. Równie dobrze może też być śniadaniem lub kolacją. Klasyczna bruschetta to
pomidor wymieszany z posiekaną
bazylią, podlany
oliwą i podawany na ciepłej grzance. Ja jednak często przyrządzam bruschettę po swojemu i składniki dobieram dowolnie, w zależności od tego, co akurat mam w lodówce.Składniki:– kilka kromek
bułki lub
bagietki–
pomidor– 1
ogórek gruntowy lub pół szklarniowego– pół
czerwonej cebuli– ząbek
czosnku–
oliwa z oliwek– szczypta
pieprzu i
soli do smakuPrzygotowanie jest bardzo proste. Najpierw wkładam
pomidora do miski, zalewam wrzątkiem (musi być cały przykryty
wodą) i zostawiam na chwilę. W tym czasie kroję w drobną kostkę
ogórka i
cebulę, siekam
czosnek (najłatwiej posiekać
czosnek i
cebulę w blenderze). Następnie wyjmuję
pomidora z
wody i obieram ze skórki – uwaga, żeby się nie poparzyć! Obranego
pomidora rozcinam na połowę, usuwam twardą część przy szypułce i kroję w dość drobną kostkę. Z
pomidora można też wcześniej usunąć pestki (ja tego nie robię, ewentualnie pod sam koniec, odlewam nieco
wody z sałatki).
Pomidora mieszam z resztą warzyw, dodaje szczyptę
soli i
pieprzu, łyżkę
oliwy i odstawiam do lodówki. Pokrojoną
bagietkę na blasze do pieczenia i lekko polewam każdą kromkę
oliwą. Piekarnik rozgrzewam do ok. 200ºC i wkładam nasączone
oliwą kromki na kilka minut, żeby się przyrumieniły (nie za długo,żeby się nie wysuszyły). Po wyjęciu grzanek z piekarnika nakładam na nie
sałatkę. Przed podaniem można jeszcze skropić je lekko
oliwą.I jest pysznie:)KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments