ßßß Cookit - przepis na Sznelka - wspomnienie niedzielnego śniadania

Sznelka - wspomnienie niedzielnego śniadania

nazwa

Wykonanie

Nigdy nie lubiłam mlecznych zup.
Sznelka to jedyna potrawa w tej
grupie, którą zjadam ze smakiem.
Pod tajemniczą nazwą kryje się
bułka pszenna porwana na kawałki i zalana ciepłym mlekiem.
Można wykorzystać też bułkę
maślaną, paryską, albo bagietkę.
Zupę posypuje się cukrem.
Niektórzy dodają jeszcze
łyżkę masła.
Spotkałam się też z wersją na słono. Wtedy do mleka
dodaje się zmiażdżony ząbek
czosnku, pieprz, masło i sól.
Zamiast bułki można użyć
wszelkie inne pieczywo,
nawet czerstwe.
Do mojej sznelki użyłam świeżych bułeczek pszennych.
Po zalaniu kawałków ciepłym mlekiem dodałam listki mięty i obficie polałam syropem z agawy.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2011/10/sznelka-wspomnienie-niedzielnego.html