Wykonanie
Uwielbiam gołąbki ale przy robieniu ich jest trochę zachodu słońca a poza tym nie mam takiego dużego garnka żeby je odpowiednio dusić. Dlatego często robię tę wersję by zaspokoić swoje gołąbkowe zachcianki. Smacznie i szybko :)
Składniki : ( dla 3 osób )pół główki
kapusty2
torebki ryżuokoło 150 g
mięsa mielonegopół kostki
margarynyokoło 35 g
koncentratu pomidorowego ( połowa małej puszeczki )2 łyżki
olejusól,
pieprzRyż wkładamy do garnka, zalewamy
wodą i gotujemy do miękkości, ważne żeby się nie rozgotował.
Kapustę szatkujemy nożem, wielkość kawałków nie ma tu znaczenia, kto jak lubi.
Margarynę rozpuszczamy w garnku, wrzucamy
kapustę i smażymy ją na złoty kolor ( trzeba pamiętać o częstym mieszaniu żeby się nie przypaliła ). Osobno w rondelku lub na patelni podsmażamy
mięso mielone na
oleju. Gotowe
mięso dokładamy do
kapusty. Kiedy
kapusta ładnie się usmaży zestawiamy ją z palnika, dokładamy
ryż, przecier, staranie mieszamy aby wszystko ładnie się połączyło.Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Oczywiście
przyprawy jak i sam koncentrat dodajemy w takiej ilości w jakiej nam odpowiada, pamiętając aby najpierw dołożyć koncentrat a dopiero
potem przyprawiać
solą,
pieprzem gdyż sam koncentrat nadaje pikanterii potrawie.Prawda, ze szybkie :)Smacznego :)