Wykonanie
Sredniej wielkości
kapusta,kilogran
mięsa mielonego,3
torebki ryżu,
sól,
pieprz,
włoszczyzna,
pomidory w puszce,
koncentrat pomidorowy,litr
bulionuKapustę wkładamy do dużego garnka,zalewamy
wodą.Gotujemy parę minut aby liście zmiękły i dało się je ściągać.
Ryż gotujemy na pół miękko.Do miski wkładamy
mięso,
przyprawy i ugotowany
ryż-mieszamy.Obgotowany liść układamy płasko, na środek nakładamy farsz.Zwijanie zaczynamy od
boków,zawijamy je do środka potek rolujemy od grubszej strony liścia do cieńszej i tak powtarzamy do wykończenia liści bądz farszu.Zwinięte gołąbki najlepiej przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego na dnie największym liściem
kapusty tak aby gołąbki nie przywarły do dna naczynia.
Między gołąbki wkładam też pokrojoną
włoszczyznę wtedy sos ma cudowny smak a i same uduszone zarzywa w
sosie pomidorowych są przepyszne.
Sos pomidorowy:do
bulionu dodać zblendowane
pomidory i koncentrat,doprawić do smaku.Chwilę gotować aby sos trochę zgęstniał.Zalewamy gołąbki sosem i wkładamy do piekarnika na ok 2 godziny temp. 190 stopni.Smacznego 😚