ßßß

Wielkanocne ciasteczka w kształcie jajeczek udekorowanych na wzór pisanek.Ciastka idealne na Święta - świetnie smakują, a ile zabawy przy ich tworzeniu... szczególnie dla dzieci.Wielkanocne Migdałowe Kruche Ciasteczka - Składniki: (ok. 4-6 blaszek ciasteczek)
Ciasteczka:300 g mąki pszennej200 g zimnego masła8 łyżek cukru pudru2 żółtka2 łyżki kwaśnej śmietany3 łyżki mielonych migdałówcukier migdałowy (lub aromat migdałowy)szczypta soliszczypta proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Lukier:1 białko jaja1,5 szklanki cukru pudrubarwniki w proszku (opcjonalnie)
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mąki.
Następnie dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto (gdyby okazało się zbyt suche dodajemy więcej śmietany). Ciasto zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na min. 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na mocno oprószonej mąką stolnicy - na grubość ok. 0,5 cm. Następnie wykrawamy ciasteczka w kształcie jajeczek (ciasto im będzie cieplejsze tym ciężej będzie je wałkować oraz wykrawać ciasteczka).Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach.Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 10 minut do lekkiego zrumienienia brzegów.Ciasteczka tuż po upieczeniu nadal pozostają miękkie, dopiero gdy stwardnieją ściągamy je z blaszki.Lukier przygotujemy z tego przepisu.Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier puder i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji. Lukier powinien być lśniący i gęsty.Gdyby lukier okazał się zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody, gdy zbyt rzadki - więcej cukru pudru.Jeżeli chcemy przygotować kolorowy lukier to dzielimy go na tyle części ile chcemy uzyskać barw. Następnie do każdej porcji lukru dodajemy po odrobinie barwnika i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkich konsystencji.Gotowy lukier umieszczamy w foliowym woreczku (w kształcie rożka) i obcinamy wierzchołek. Im mniejszy otwór tym precyzyjniejsze zdobienia.Powstałym lukrem dekorujemy wcześniej przygotowane ciasteczka. Wzory to już tylko kwestia naszej fantazji i kreatywności.












