Wykonanie
Krokiety z
Kapustą i
Grzybami to kolejna propozycja idealna zarówno na Wigilijną kolacje jak i pożywny obiad podczas całego roku. Krokiety z
Kapustą i
Grzybami to nieziemskie połączenie smaków w szczególności dla fascynatów leśnych, aromatycznych
grzybów. Bardzo smaczne ciasto na krokiety razem z przepysznym farszem tworzą danie, któremu naprawdę nie sposób się oprzeć.
Krokiety z z
Kapustą i
Grzybami - Składniki: (ok. 12 dużych lub 20 małych krokietów)farsz:nieduża główka
kapusty (ok. 1 kg)ok. 60- 100 g
suszonych grzybów (najlepiej
borowików)3 nieduże
cebulęmasło do smażenia (ok. 50 g)
sólpieprzciasto na naleśniki:2 szklanki
mąki1 szklanka
mleka2 szklanki
wody2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej2 duże
jajkapłaska łyżeczka
soliolejok. szklanka
bułki tartejjajko + odrobina
mlekaszczypta
soliFarsz:
Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej
wody - moczymy przez całą noc.
Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy
wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h)W osobnym garnku dusimy
grzyby w tej samej wodzie co się moczyły (ok. godzinę).
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na
maśle.
Odcedzoną
kapustę dodajemy do
cebuli i dalej smażymy przez ok. 20 minut.
Wywar spod grzybów wlewamy do
kapusty, a
grzyby drobno siekamy (można je także zmielić). Następnie pokrojone
grzyby dodajemy do
kapusty z
cebulą i całość smażymy do momentu wyparowania
wywaru (ok. godzinę). Całość należy dość często mieszać, aby farsz nie przypalił się.Na końcu doprawiamy
solą oraz
pieprzem.Naleśniki:Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem).Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością
oleju wykładamy nieduże porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron.Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki ostudzonego farszu, składamy boki oraz dół do środka i zwijamy do góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników.Tak przygotowane krokiety maczamy w
jajku rozbełtanym z
mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną
soli. Następnie obtaczamy je w
bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany
olej.Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.)Gotowe krokiety możemy podać z filiżankami ciepłego barszczu.