ßßß Cookit - przepis na Pierogi z Kapustą i Grzybami

Pierogi z Kapustą i Grzybami

nazwa

Wykonanie

Pierogi z kapustą i grzybami to danie, którego smak przywodzi mi na myśl Wigilię. Moja wersja farszu składa się z gotowanej kapusty - nie kiszonej, która kojarzy się z kupnymi pierogami. Pierożki są genialne i stanowią jedną z moich ulubionych potraw.
farsz:
nieduża główka kapusty (ok. 1 kg)
ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej borowików)
3 nieduże cebulę
masło do smażenia
sól
pieprz
ciasto:
600 g mąki
ponad szklanka wody (ok. 1 i 1/4)
2 łyżki oleju
szczypta soli
duża cebula + masło na omastę
Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc.
Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h)
Grzyby dusimy w tej samej wodzie co się moczyły przez ok. godzinę.
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle.
Odcedzoną kapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy. Wywar spod grzybów wlewamy do kapusty, a grzyby drobno siekamy (można je także zmielić) - dodajemy je do kapusty z cebulą i całość smażymy do momentu wyparowania wywaru (ok. godzinę).
Z mąki, wody, oleju oraz soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy miską (tak aby nie miało dopływu powietrza) i odstawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki i na każdy z nich wykładamy ok. pół łyżki farszu. Lepimy pierogi, a następnie g otujemy w osolonym wrzątku. Gdy tylko pierogi wypłyną na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.
W tym samym czasie cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle. Powstałą omastą polewamy gotowe pierogi.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/03/pierogi-z-kapusta-i-grzybami.html