Wykonanie
Pierogi z
kapustą i
grzybami to danie, którego smak przywodzi mi na myśl Wigilię. Moja wersja farszu składa się z gotowanej
kapusty - nie kiszonej, która kojarzy się z kupnymi pierogami. Pierożki są genialne i stanowią jedną z moich ulubionych potraw.
farsz:nieduża główka
kapusty (ok. 1 kg)ok. 60- 100 g
suszonych grzybów (najlepiej
borowików)3 nieduże
cebulęmasło do smażenia
sólpieprzciasto:600 g
mąkiponad szklanka
wody (ok. 1 i 1/4)2 łyżki
olejuszczypta
soliduża
cebula +
masło na omastę
Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej
wody - moczymy przez całą noc.
Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy
wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h)
Grzyby dusimy w tej samej wodzie co się moczyły przez ok. godzinę.
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na
maśle.Odcedzoną
kapustę dodajemy do
cebuli i dalej smażymy.
Wywar spod grzybów wlewamy do
kapusty, a
grzyby drobno siekamy (można je także zmielić) - dodajemy je do
kapusty z
cebulą i całość smażymy do momentu wyparowania
wywaru (ok. godzinę).Z
mąki,
wody,
oleju oraz
soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy miską (tak aby nie miało dopływu powietrza) i odstawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki i na każdy z nich wykładamy ok. pół łyżki farszu. Lepimy pierogi, a następnie g otujemy w osolonym wrzątku. Gdy tylko pierogi wypłyną na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.W tym samym czasie
cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na
maśle. Powstałą omastą polewamy gotowe pierogi.