Wykonanie
Pierogi z
Kapustą i
Grzybami to kolejna propozycja idealna zarówno na Wigilijną kolacje jak i pożywny codzienny obiad. Delikatne, aksamitne ciasto i wyśmienity farsz z gotowanej
kapusty oraz
suszonych grzybów to i dealne połączenie smaków w szczególności dla fascynatów leśnych, aromatycznych
grzybów.Pierogi z
kapustą i
grzybami to niezwykle smaczne danie, któremu ciężko się oprzeć w szczególności podczas Wigilijnej kolacji.
farsz:nieduża główka
kapusty (ok. 1 kg)
ok. 60- 100 g
suszonych grzybów (najlepiej
borowików)3 nieduże
cebulęmasło do smażenia (ok. 50 g)
sólpieprzciasto:600 g
mąkiponad szklanka
wody (ok. 1 i 1/4)2 łyżki
olejuszczypta
soliduża
cebula +
masło na omastęFarsz:
Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej
wody - moczymy przez całą noc.
Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy
wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h). W osobnym garnku dusimy
grzyby w tej samej wodzie co się moczyły (ok. godzinę).
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na
maśle.Odcedzoną
kapustę dodajemy do
cebuli i dalej smażymy przez ok. 20 minut.
Wywar spod grzybów wlewamy do
kapusty, a
grzyby drobno siekamy (można je także zmielić). Następnie pokrojone
grzyby dodajemy do
kapusty z
cebulą i całość smażymy do momentu wyparowania
wywaru (ok. godzinę). Całość należy dość często mieszać, aby farsz nie przypalił się.Na końcu doprawiamy
solą oraz
pieprzem.Ciasto:Z
mąki,
wody,
oleju oraz
soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy miską (tak aby nie miało dopływu powietrza) i odstawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło.Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki i na każdy z nich wykładamy ok. pół łyżki farszu. Lepimy pierogi, a następnie g otujemy w osolonym wrzątku.Gdy tylko pierogi wypłyną na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.W tym samym czasie
cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na
maśle.Powstałą omastą polewamy gotowe pierogi.