ßßß Cookit - przepis na Uszka z grzybami do barszczu

Uszka z grzybami do barszczu

nazwa

Wykonanie

Tradycyjne uszka z grzybami w barszczu na zakwasie to klasyka wigilijnej kolacji. Podaję przepis na ciasto, z którym wyjątkowo dobrze się pracuję. Wykorzystałam je również do przygotowania tradycyjnych wigilijnych pierogów z kapustą i grzybami .
Gdy już przyrządzicie uszka, to skorzystajcie z przepisu na klasyczny wigilijny barszcz na zakwasie .
około 110 do 115 uszek
Składniki
Ciasto
350 g maki poznańskiej
170 ml gorącej wody
1 jajko
1 łyżka oleju
3/4 łyżeczki soli
Farsz
60 g suszonych grzybów leśnych (samych borowików lub borowików i podgrzybków)
2 duże cebule
25 g masła
3/4 łyżeczki soli (lub więcej)
1/3 łyżeczki pieprzu (lub więcej)
2 łyżeczki bułki tartej
Wykonanie
grzyby zalać gorącą wodą, tylko do przykrycia i zostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do namoczenia
grzyby, w wodzie, w której były moczone, postawić na ogień i gotować przez ok. 30 min., lub do momentu gdy będą miękkie. Zostawić do lekkiego przestygnięcia
grzyby odcisnąć z wywaru (wywar można zachować np. do barszczu wigilijnego), wyłożyć na deskę do krojenia i bardzo drobno posiekać lub posiekać drobno w malakserze
cebulę obrać, pokroić, a następnie podsmażyć na maśle, aż do lekkiego zezłocenia
grzyby i podsmażoną cebulę jeszcze raz bardzo drobno przesiekać, najłatwiej w malakserze. Dodać sól, pieprz oraz bułkę tartą i dobrze wymieszać farsz
mąkę zalać gorącą wodą i odstawić na 3 min.
dodać pozostałe składniki i długo wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne
ciasto podzielić na 3 części – gdy pracujemy z częścią ciasta, pozostałe przykryć ściereczką by nie wysychały
ciasto wałkować cienko, na ok. 2 mm, wykrawać koła średnicy 5 cm i napełniać nadzieniem, szczelnie zaklejając, na kształt klasycznego pieroga. Można to zrobić małą pierogownicą. Następnie dokładnie sklejać dwa końce pieroga, by ukształtować uszko. Gdyby ciasto nie chciało się sklejać to warto mieć pod ręką miseczkę z wodą i delikatnie zwilżać palcem miejsca, które chcemy skleić
uszka wrzucić na osolony wrzątek. Gotować 2 min. od wypłynięcia, a następnie odcedzić
uszka podawać w barszczu, najlepiej w klasycznym wigilijnym barszczu na zakwasie
Farsz: przepis własny. Ciasto: przepis, po modyfikacjach, z blogu Moje wypieki.
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/uszka-z-grzybami-do-barszczu