Wykonanie
Tradycyjne uszka z
grzybami w barszczu na zakwasie to klasyka wigilijnej kolacji. Podaję przepis na ciasto, z którym wyjątkowo dobrze się pracuję. Wykorzystałam je również do przygotowania tradycyjnych wigilijnych pierogów z
kapustą i
grzybami .Gdy już przyrządzicie uszka, to skorzystajcie z przepisu na klasyczny wigilijny barszcz na zakwasie .około 110 do 115 uszekSkładnikiCiasto350 g
maki poznańskiej170 ml gorącej
wody1
jajko1 łyżka
oleju3/4 łyżeczki
soliFarsz60 g
suszonych grzybów leśnych (samych
borowików lub
borowików i podgrzybków)2 duże
cebule25 g
masła3/4 łyżeczki
soli (lub więcej)1/3 łyżeczki
pieprzu (lub więcej)2 łyżeczki
bułki tartejWykonanie
grzyby zalać gorącą
wodą, tylko do przykrycia i zostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do namoczenia
grzyby, w wodzie, w której były moczone, postawić na ogień i gotować przez ok. 30 min., lub do momentu gdy będą miękkie. Zostawić do lekkiego przestygnięcia
grzyby odcisnąć z
wywaru (
wywar można zachować np. do barszczu wigilijnego), wyłożyć na deskę do krojenia i bardzo drobno posiekać lub posiekać drobno w malakserze
cebulę obrać, pokroić, a następnie podsmażyć na
maśle, aż do lekkiego zezłocenia
grzyby i podsmażoną
cebulę jeszcze raz bardzo drobno przesiekać, najłatwiej w malakserze. Dodać
sól,
pieprz oraz
bułkę tartą i dobrze wymieszać farsz
mąkę zalać gorącą
wodą i odstawić na 3 min.dodać pozostałe składniki i długo wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczneciasto podzielić na 3 części – gdy pracujemy z częścią ciasta, pozostałe przykryć ściereczką by nie wysychałyciasto wałkować cienko, na ok. 2 mm, wykrawać koła średnicy 5 cm i napełniać nadzieniem, szczelnie zaklejając, na kształt klasycznego pieroga. Można to zrobić małą pierogownicą. Następnie dokładnie sklejać dwa końce pieroga, by ukształtować uszko. Gdyby ciasto nie chciało się sklejać to warto
mieć pod ręką miseczkę z
wodą i delikatnie zwilżać palcem miejsca, które chcemy skleićuszka wrzucić na osolony wrzątek. Gotować 2 min. od wypłynięcia, a następnie odcedzićuszka podawać w barszczu, najlepiej w klasycznym wigilijnym barszczu na zakwasie
Farsz: przepis własny. Ciasto: przepis, po modyfikacjach, z blogu Moje wypieki.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz takżePlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus