Wykonanie
Pikowania w modzie? Oczywiście! Dlatego powinny one zagościć nie tylko w naszych szafach, ale i... na łakociach. Pikowane babeczki wyglądają bardzo efektownie i z pewnością mogą zdobić niejedno przyjęcie, kinderbal czy też romantyczną kolację.
Babeczki możemy przygotować na dowolnym, ulubionym spodzie oraz użyć ulubionego kremu lub też - skorzystać z poniższego przepisu.Ciasto:2 duże
jajka120 g
mąki120 g
masła120 g
cukru2 łyżki
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki ekstraktu
waniliowego (lub
cukru waniliowego)Krem:1 duże
białko130 g
masła85 g
cukru pudru6 łyżeczek masy kajmakowejbiała masa cukrowakolorowe perełki
cukroweMasło miksujemy z
cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy rozbełtane
jajka, ekstrakt
waniliowy, przesianą
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia oraz
mleko. Wszystko miksujemy do otrzymania gładkiej masy.Formę do pieczenia wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 2 cm od brzegu.Pieczemy w 170 stopniach ok. 20 minut do "suchego patyczka".Krem:W kąpieli
wodnej ubijamy
białka wraz z
cukrem. Następnie zdejmujemy z ognia i dalej miksujemy na wysokich obrotach, aż masa stanie się sztywna i błyszcząca. Umieszczamy naczynie z kremem na rozkruszonym lodzie. Gdy masa ostygnie dodajemy stopniowo po małych kawałkach
masła ciągle miksując na niskich obrotach miksera. Nie przestając mieszać partiami dodajemy po łyżeczce masy kajmakowej.
Na wystudzone
spody babeczek wykładamy niewielką ilość kremu.Masę
cukrową wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm na stolnicy oprószonej niewielką ilością
cukru pudru. Z masy wykrawamy kółka o średnicy większej niż nasze
ciastka.Następnie przenosimy je na przygotowane babeczki, dopasowując tak, aby przykryć krem. Delikatnie dociskamy do wierzchu
ciastka, tak aby masa cukrowa przyległa do babeczki.Za pomocą noża delikatnie rysujemy na powierzchni babeczki "kratkę". W miejsce skrzyżowań wbijamy kolorowe perełki
cukrowe.
źródło inspiracji: masa i krem z książeczki "Babeczki i Muffiny" wydawnictwa Olesiejuk