Wykonanie
W zamrażalniku znalazłam moje ulubione
owoce lata i postanowiłam przygotować z nich słodkie co nieco..
Jagody mają to do siebie, że nawet po zamrożeniu smakują rewelacyjnie więc warto się w nie zaopatrzyć latem bo ceny pakowanych są dosyć wysokie:)składniki na cupcakes:1 i 1/4 szklanki
mąki125 g miękkiego
masła3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego2
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki
mlekadodatkowo:1/2 szklanki
jagódPiekarnik nagrzewamy do 160 stopni.Miękkie
masło ucieramy z
cukrem i
wanilią na puszystą masę, min. 10 min. Następnie dodajemy po jednym
jajku, cały czas miksując. Do jednolitej masy dodajemy łyżką raz porcję
mąki raz
mleko miksując na małych obrotach.Po uzyskaniu jednolitego ciasta nakładamy je porcjami do papierowych papilotek (do połowy ich objętości) umieszczonych w blaszce z wgłębieniami.Do środka każdej babeczki wciskamy po kilka
jagód (można je również wmieszać do ciasta, ale wtedy puszczą sok i zabarwią je na fioletowo).Piec przez 20 minut w 160 stopniach i kolejne 10 minut w 170 stopniach do "suchego patyczka".składniki na krem:kostka (200g) miękkiego
masłapół szklanki
jagód2 łyżki
mleka230g przesianego
cukru pudrupół łyżeczki ekstraktu
waniliowegoWszystkie składniki miksujemy na puszystą masę i dekorujemy babeczki.
Przepis pochodzi stąd .Smacznego:)