ßßß


Tradycyjna, nieskomplikowana, prosta i szybka w przygotowaniu zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w sosie pomidorowym i serem żółtym. Pożywna, sycąca, a przy tym smaczna - świetny pomysł na codzienny obiad.400 g makaronu350 g mięsa mielonegoduża cebula3 ząbki czosnkupapryka (może być konserwowa)pomidory w puszce (krojone)250 g żółtego sera do zapiekania (np. gouda, edamski)200 g śmietany 18%jajko
przyprawy: słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, rozmarynsól, pieprz(można również użyć gotowej mieszanki przypraw do mięsa mielonego)
Makaron gotujemy al dente.Cebulę szklimy na oleju, dodajemy czosnek, paprykę i chwilę smażymy. Następnie wrzucamy mięso mielone i za pomocą widelca rozdrabniamy je na patelni. Gdy mięso zbrązowieje wrzucamy pomidory i dusimy przez ok. 10 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i po szczypcie reszty przypraw.Ser ścieramy na tarce. Do śmietany wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy ok 2/3 starego sera i łączymy składniki.
Do formy wysmarowanej tłuszczem wykładamy połowę makaronu i polewamy śmietaną z serem.Wsypujemy pozostały makaron i pokrywamy sosem pomidorowym z mięsem.Całość posypujemy pozostałą częścią sera żółtego.Zapiekamy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.


