ßßß

Ciasteczka z lawendą to propozycja dla osób szukających nowych, oryginalnych smaków w kuchni. Lawenda nadaje wypieką niezwykłego, charakterystycznego aromatu, którego nie sposób opisać słowami - trzeba je po prostu skosztować.
1,5 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru pudru3 łyżki mąki ziemniaczanej100 g masła (rozpuszczonego)2 żółtka2 łyżki miodusok z połowy cytrynyskórka z połowy cytrynyszczypta soliczubata łyżka kwiatów lawendyszczypta solicukier puder do posypania (opcjonalnie)Ciasteczka z Lawendą - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy. W razie potrzeby, gdyby ciasto okazało się zbyt suche możemy dodać odrobinę wody.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 - 1 cm i wykrawamy za pomocą foremki lub szklanki niewielkie ciasteczka. Przekładamy na papier do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 10-12 minut.Gotowe i ostudzone ciasteczka możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.



