Wykonanie
Jak często kupujecie takie
ciasteczka na wagę? Jeśli wydaje się Wam, że zbyt często, warto przygotować je samemu :-). Są przesmaczne, kruche, proste do wykonania - to tylko zmiksowanie kilku składników. Wyciskamy je na blaszkę przy pomocy rękawa cukierniczego i jest to w tym przypadku dość ciężka praca; jeśli macie maszynkę do wyciskania
ciastek, to najlepsza
pora, by z niej skorzystać. Dzieci kochają te
ciasteczka!Składniki na 2 blaszki
ciastek:220 g
masła, w temperaturze pokojowej100 g
cukru pudru2
żółtka300 g
mąki pszennej50 g
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiszczypta
solikilka łyżek twardej
marmolady np. wiśniowej
Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodawać
cukier, cały czas ucierając. Dodać
żółtka, ekstrakt z
wanilii, zmiksować.Do masy
maślanej dodać
mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną,
sól i zmiksować na gładką masę.Masę
ciasteczkową przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką Wilton 1M .*Blaszki do
ciastek wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na blachę wyciskać
ciastka w okrągłym kształcie, pozostawiając
między nimi małe odstępy (rosną minimalnie). Na środek każdego
ciastka wycisnąć kleks
marmolady.Piec w temperaturze 180ºC przez 12 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.* warto również skorzystać z maszynki do
ciastek, wyciskanie jest dużo prostsze!Smacznego :-).